Aki szembeszállt a csehszlovák önkénnyel

2024. október 09. 23:06

Játékfilmes elemekkel gazdagított dokumentumfilm állít emléket Hancsovszky Bélának, annak a magyar fiatalembernek, aki 1945-ben egyedüliként szembeszállt a kiépülő csehszlovák önkényuralommal, amiért végül nagy árat kellett fizetnie.

2024. október 09. 23:06
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép és fotók: Hancsovszky.com

1945. augusztus 7-én, négy hónappal a felvidéki magyarság felszámolását célzó kassai kormányprogram meghirdetése után valaki robbanószerkezetet, feltehetőleg gránátot dobott a tornaljai csendőrőrsre, hogy így tiltakozzon több százezer magyar elnyomása ellen. Bár senki nem sérült meg, a tettest, egy 19 éves fiatalembert, Hancsovszky Bélát a népbíróság halálra ítélte. A fiatalember azonban nem nyugodott bele sorsába, és hihetetlen kalandok között megszökött a börtönből, majd sikerült elhagynia az országot.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 23:10
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!