A fél világ Salvini mellett, de mi ez az olaszországi nagygyűlés, aminek Orbán Viktor lesz a vendége?

2024. október 06. 10:18

Pontidába érkezik a magyar miniszterelnök, ahol az olasz Liga tartja hagyományos seregszemléit.

2024. október 06. 10:18
null

Fotó: Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ami a Fidesznek Kötcse és Tusványos, az az olasz Ligának Pontida. Az észak-olaszországi Bergamo közelében, az Alpok déli lejtőjén, gyönyörű kornyezetben fekvő Pontida falu 1990 óta az olasz jobboldal egyik fellegvára. De a helyszín még történelmibb: 1167-ben itt tették le a pontidai esküt Milánó, Lodi, Ferrara, Piacenza és Parma városának képviselői, hogy szembeszálljanak Barbarossa Frigyes császár német-római birodalmi törekvéseivel.

A 20. század végén 

az akkor még kifejezetten szeparatista célokat megfogalmazó olasz jobboldali Északi Liga tette meg seregszemléi helyszínéül Pontidát.

A pártot megalapító Umberto Bossi szándékosan választotta ezt a szimbolikus helyszínt, ami még a párt jelképei közé is bekerült.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Pó folyón is, és a Liga is sokat változott. Már nem szeparatista és nem annyira tradicionalista nézeteket képvisel, hanem a Berlusconi utáni korszak egyik megújult össz-olasz pártja lett a jobboldalon. Időközben, az új nemzedék képviseletében Matteo Salvini lett a párt vezetője, akivel jobb és kevésbé jobb időket is megélt a mozgalom. Salvinival már nem északi szeparatista és elitista, hanem egész Olaszországot képviselő, főleg az elégedetlenekre építő plebejusabb párt a Liga, amely egyrészt éles konfliktusban van az olaszországi baloldallal, másrészt pedig a jobboldalon belül is rivalizálást folytat egyrészt a Berlusconi utáni, összezsugorodott Forza Italiával (amely az Európai Néppárt tagja), és az időközben fölemelkedő Olaszország Fivéreivel is, amelyet Giorgia Meloni jelenlegi olasz miniszterelnök vezet.

Az elmúlt évek politikai hullámvasútja során előbb a Liga emelkedett fel a jobboldalon, majd átvette a helyét a Meloni-féle mozgalom. 

Meloni és Salvini ugyanakkor a Forza Italiával együtt szövetségben, hármas koalícióban irányítják Olaszországot,

a Liga pedig most is stabil részese az olasz politikai életnek.

Így kerül sor az idei pontidai találkozóra is, amely a Liga és szövetségeseinek seregszemléje. Idén a rendezvény vendége Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Salvini a tavalyi Pontida kapcsán arról nyilatkozott: 

A középjobb azért nyert Olaszországban, mert mindenkit egyesített. Ha a középjobb kormányozni akarja Európát, akkor ott is egyesülni kell. 

Ha nem hozod össze a populistákat, a konzervatívokat és az identitáriusokat, a játszma már a kezdetén el van veszve, de ha mindenkit összehozol, akkor 50 százalék esély van a győzelemre.”

Mint ismert, a 2024-es választást végül az Európai Néppárt nyerte meg (melynek tagpártja Olaszországban együtt kormányoz a tőle jobbra lévő erőkkel), a Néppárttól jobbra eső pártcsaládok (ECR és ID) viszont külön indultak a választáson. Ennek nyomán nagy újratervezés indult meg az európai jobboldalon, aminek a vége egy meggyengült ECR lett – és egy újraszerveződő jobboldali pártcsalád az ID helyén, új szereplőkkel, mint az előtte évekig pártcsalád nélküli Fidesz. 

Ez lett a Patrióták Európáért pártcsalád, benne a magyar Fidesszel, a Le Pen-féle Nemzeti Tömörüléssel, Salvini Ligájával, az osztrák és holland Szabadságpárttal és még sokan másokkal. A Patrióták Európáért mostanra a harmadik legnagyobb pártcsalád lett az Európai Parlamentben – ami nem akadályozta meg a Néppártot és az európai baloldalt, hogy az uniós intézményeken belüli poszt-osztozkodáskor ne szorítsák ki így is a pálya szélére a jobboldalt.

Pontida viszont így is, úgy is a Salvinit magába foglaló Patrióták Európáért seregszemléje lesz.

Kedden arról nyilatkozott Salvini: 

a határok, a biztonság, a kulturális identitás és a jövő védelmében szólított közös megmozdulásra olaszokat és európaiakat

október 6-ára a lombardiai Pontidába. Matteo Salvini bejelentette, hogy a Liga hagyományos gyűlése az idén kétnapos lesz.

Szombatra a fiatalokat várták Pontidába: több mint kétezren jelezték részvételüket egész Olaszországból. A 15 és 25 év közötti fiatalok számos témát vitattak meg  az oktatástól a mesterséges intelligencia felhasználásáig, a kulturális identitástól a jövő védelméig. Vasárnap a Liga politikusai, választói, szimpatizánsai, valamint európai szövetségesei és támogatói csatlakoznak. A Liga közleménye szerint jelen lesz Orbán Viktor, Geert Wilders, André Ventura, a portugál Chega párt elnöke és Marlene Svazek, az ausztriai választásokon győztes Osztrák Szabadságpárt alelnöke. A francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen és Jordan Bardella, más nemzeti esemény miatt, videóüzenetet küldenek Pontidába, ahogyan a volt brazíliai államfő, Jair Bolsonaro is.

Ezt is ajánljuk a témában

„Orbán Viktor jelenléte a Liga párt találkozóján, a magyar, osztrák, spanyol, portugál, cseh és amerikai patrióták részvétele bizonyítja, hogy a nemzetközi patrióta mozgalom testet öltött” – nyilatkozta az MTI-nek Matteo Salvini Pontidában szombaton.

Matteo Salvini köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy vasárnap részt vesz a Liga nagygyűlésén. Hangsúlyozta, hogy a mostani tanácskozás a párt harmincadik találkozója. 

Most először lesz velünk Magyarország, Bécs, Madrid, Prága, Lisszabon küldöttsége, és üzenet érkezik Brazíliából és Párizsból is”

– tette hozzá. Megjegyezte, a magyar miniszterelnök jelenléte bizonyítja, hogy „erősödünk, és az, ami álomnak tűnt csupán, vagyis a nemzetközi patrióta mozgalom létrehozása, testet öltött”.

Salvini hozzátette, azért szólította szövetségeseit Pontidába, mert az ügyészség hat év börtönt kért rá egy migránsokat szállító civilhajó feltartóztatásáért, amit 2019-ben belügyminiszterként rendelt el.

Az olasz politikus hangsúlyozta: Pontida megmozdulás lesz annak hirdetésére, hogy a 

„határok védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség”.

Emlékeztetett, hogy a szicíliai Palermo ügyészsége hat év börtönt kért rá, mivel belügyminiszterként 2019-ben feltartóztatott egy spanyol civilhajót, amely Olaszország partjain akart kikötni. Salvini hangsúlyozta, hogy a bíróság a következő hetekben, talán már október vége előtt ítéletet hoz. „Ha nem ítélnek el, együtt ünneplünk. Ha elítélnek, nem adom fel, továbbra is lezárom Olaszország kapuit, mivel a határok otthonaink kapui. (...) Büszke vagyok arra, hogy megvédtem az olaszok otthonait” – jelentette ki Salvini.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claudius1
2024. október 06. 12:30
Féltek hazaáruló pedofideszjobbágyok? Hát ne féljetek .
sexykitty-5000104
2024. október 06. 12:27
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­­­x­­­i­ ­­­p­u­n­c­­­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Valodi
2024. október 06. 12:27
... höhöhö ... "A kizárólag republikánus, azaz Donald Trump pártjához tartozó politikusokból álló delegációt vezető kansasi szenátor gyakorlatilag ugyanazt mondta, amit a német nagykövet: „Delegációnk és számos kongresszusi képviselőtársunk egyre nagyobb aggodalommal figyeli Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal, valamint demokratikus intézményeinek folyamatos erózióját. Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja azokat az aggodalmakat, amelyeket a Kínához fűződő kapcsolatainak mélyítése kapcsán fogalmaznak meg szövetségesei és partnerei. Közös érdekünk, hogy országaink szorosan együttműködjenek. Szorgalmazzuk, hogy Magyarország hallgasson szövetségesei aggodalmaira, és ennek megfelelően járjon el”. Szijjártó Péter és az egész kormány lapított, mint szar a gazban." 
oregur4
2024. október 06. 12:24
LajoSS, Lajo$$, te kis pedobuzu, átoperált pufajkás munkásőr ivadék!!! Rosszul írod a neved, látod nagy SS-el kell, hisz' mint a németek tették, büszkén viselik a nevüket, légy bátor és írd így!!! Hihihi. Majd menj a te bolsevikf@$$iszta, avagy a liberónáczi oldalada a fo$$ospeti, de lehet poloskapeti, vagy pszichópeti és még mennyi névvel megáldott álvezíred oldalára, ahol nyugodtan büföghetsz saját magatok örömére/élvezetére!!! Jó szórakozást és élvezkedést!?! Höhöhö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!