Zelenszkij aggódik és korhol: nem elég a pénz, paripa, fegyver

2024. szeptember 06. 19:05

Több fegyvert kér, és kilövési engedélyt orosz területekre.

2024. szeptember 06. 19:05

Nyitókép: Sergei CHUZAVKOV / AFP

A nyugati védelmi miniszterek ramsteini találkozóján ismét részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és bejelentette: több fegyvert kér, valamint engedélyt arra, hogy nyugati fegyverekkel lőhesse Oroszország területét.

A kérés annyiban nem volt meglepő, hogy már megérkezése előtt bejelentette. Az ukrán elnök az X-en a csúcsot megelőzően úgy fogalmazott: „Ahhoz, hogy megállíthassuk az orosz légiterrort, partnereink elkötelezettségére és eszközökre van szükségünk”.

Nyugati szövetségeseit korholva jelezte, hogy „kulcsfontosságú, hogy a már bejelentett támogatási csomagokból minden fegyver végre elérje a harcoló alakulatokat”,

és szükség van „erős hosszútávú döntésekre is partnereinktől ahhoz, hogy közelebb hozhassuk az igazságos békét, amiért küzdünk”.

Ramsteini beszédében az ukrán elnök kifejtette a fenti pontokat. Megköszönte, hogy a washingtoni NATO-csúcson országa légvédelmi eszközöket kapott, ugyanakkor jelezte, hogy ezek közül számos rendszert „még sok rendszer leszállítása várat magára”.

Zelenszkij ezen túlmenően jelezte: azt akarja, hogy nyugati szövetségesei engedélyezzék, hogy orosz területeket és 2022. február 24-e előtt is orosz megszállás alatt álló ukrán területeket támadhasson nyugati fegyverekkel. Az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország felé fordulva azt mondta, hogy „közös bátorságunknak köszönhetően nagyon fontos műveleteket hajtottunk végre, különösen a Krímben”, melyeknek köszönhetően sikerült „újra biztonságot hozni a Fekete-tengerre és az élelmiszerexportunk számára”. Felpanaszolta azonban, hogy bár hivatalosan az orosz területeket érintő csapások kapcsán nem változott a nyugati politika, mégis „változásokat látunk az ATACMS, a Storm Shadow és a Scalp kapcsán – a rakéták és az együttműködés hiányát”. Úgy vélekedett, hogy „helytelen, hogy ilyen lépések vannak”, mert

„szükségünk van a távolsági csapásmérő képességre nem csak Ukrajna megszállt területén, hanem orosz területen is, hogy Oroszországnak legyen motivációja a békét keresni”.

„Az kell, hogy az orosz városok és az orosz katonák arról gondolkodjanak, mi kell nekik – béke vagy Putyin?” – kérdezte Zelenszkij.

Az Egyesült Államok és Németország egyelőre nem engedett ennek a kérésnek, számos NATO-szövetséges ugyanakkor igyekszik erről meggyőzni őket – egyelőre kevés sikerrel. Litvánia védelmi minisztere, Laurynas Kasčiūnas például azt állította, „nagyon sok ország támogatja”, hogy Ukrajna nyugati fegyvereket használhasson orosz területekkel szemben – ugyanakkor a döntő nem az, hogy hány ország támogatja ezt, hanem az, hogy az erre alkalmas fegyvereket szállító országok hogy vélekednek a kérdésről. Így aztán hiábavaló lehet Litvánia mellett Kanada ügyködése is a nyugati politika megváltoztatásán: bár Bill Blair védelmi miniszter támogatásáról biztosította az ukrán elnököt az ügyben, azt is jelezte, hogy Kanada nem tud Ukrajnának távolsági csapásmérő eszközöket szállítani.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. szeptember 07. 07:58
Ennek az állatnak semmit nem szabad adni.
rizotto
2024. szeptember 07. 01:52
Lassan nem lesz ukrán katona aki felüljön arra a paripára. Mai hír, hogy az ukrán hadseregben az átlagéletkor elérte az 55 évet. Nem tudom ez mennyire hiteles, mert háborús híreket fenntartással kell kezelni. De tény, hogy a pár hetes kiképzés után a fiatalok elestek a harcokban.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 06. 23:02
>>Tuners 2024. szeptember 06. 21:30 Kohnfia1 “Ha egyszer kénytelenek lennének ugyanolyan gátlástalanul lőni a ruszki területeket, mint Putler ukránt, hamarosan elfogyna az orosz lakosság támogatása orbán gazdája mögül....” Ezt valaki meg tudná mondani nekem hogy az összes kretén libbant, honnan veszi ezt a mantrát?<< 💉 Beoltották a libsi amőbáknak 🦠 szérummal, hogy Oroszországban mindenki szenved és retteg, nélkülöznek és meg vannak félemlítve, alig várják hogy okuk legyen fellázadni a gonosz rezsim ellen. Önmaguk példáján elindulva nehezen elképzelhető nekik, hogy az ott élők szeretik az otthonukat, a szülőföldjüket és elégedettek azzal amijük van. Nem pedig egyfolytában ócsárolják a hazájukat és leszaroznak mindent.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 06. 22:57
>>kunfia1 2024. szeptember 06. 22:01 kunfia1Tuners 2024. szeptember 06. 22:01 Nos, inkább abban van logika<< Te meg a logika... 🙊
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!