Vucic 11-ese

2024. szeptember 13. 06:58

A szerb elnök mindig is nagy játékos volt, ügyesen lavírozott Kelet és Nyugat között, és most épp változik a széljárás.

2024. szeptember 13. 06:58
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

Nyitókép: Alex HALADA / AFP

„Emlékezhetünk arra, amint 2022 márciusában Aleksandar Vucic és Orbán Viktor közös vonatozással ünnepelték meg a transzparensnek nagy jóindulattal sem nevezhető kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vonal elkészült szerbiai szakaszát. A vasúti kocsiban készült felvételekből az lehetett az érzésünk, mintha a sín mellett kilométereken át ünneplő tömegek üdvözölték volna a szerb elnököt, és a magyar kormányfőt, Vucic ugyanis bizonyos időközönként integetett. Ám kiderült: egy árva lélek nem volt ott, Vucic mindenkit átvert.

A közös vonatozásoknak mára vége, s nem csak azért, mert az említett vasútvonal építésének gyorsasága nem éppen az expresszek sebességét idézi. Vucic egyre inkább a Nyugathoz közeledik, ami nem csak Moszkvában, Budapesten is aggodalmat kelt. A szerb elnök mindig is nagy játékos volt, ügyesen lavírozott Kelet és Nyugat között, és most épp változik a széljárás. Különösen feltűnő volt, hogy Vlagyimir Putyin moszkvai meghívására nem mondott igent, hanem talányosan annyit közölt: most ez azért nem aktuális, mert otthon »nagy a tömörülés a 16-oson belül«.

A szerb elnök azonban úgy érzi, hamarosan megkapja az áhított 11-est, amit persze ő maga értékesíthet. Arról van szó, hogy Németországgal és az Európai Unióval még a nyáron megállapodást kötött: hazája látja el az EU-t az akkumulátorgyártáshoz nélkülözhetetlen lítiummal, elsődlegesen Németországot, függetlenül attól, hogy a nyersanyag bányászata rendkívül népszerűtlen Szerbiában. Olaf Scholz kancellár azóta feltűnően szívélyes a szerb elnökkel, s várhatóan jóval kevésbé lesz kritikus Szerbiával szemben.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. szeptember 13. 20:43
Vucic egyre inkább a Nyugathoz közeledik, Erre nem vennék mérget. A szerb társadalom többsége ma már elutasítja az unióhoz való csatlakozást és Szerbia közeledik a BRICS-hez. Az már csak egy apró plusz, hogy történelmileg már pár száz éve Oroszországhoz húznak. A nyugat kb. minden balkáni háború után szívatta a szerbeket, a sors fura fintora, hogy pont Trianonban nem. A nyugat ezért már 100 éve a teljes lojalitást várja el. Koszovó ide vagy oda... Kurvára nem érti a nyugat a Balkánt. Még tényleg Orbán a legértelmesebb ezek között, hogy a boszniai szerbekkel cimborál, de azért ez is csak egy rulett játék, ahol vagy a vörösre vagy a feketére játszunk. Bár a horvátok szemétkedései miatt logikusnak tűnik.( Na meg Izrael seggének fényesre nyalásának tükrében....)
Haramia
2024. szeptember 13. 16:52
Népszava...aha...nem is kell több. Lapozzunk...kérem a kávémat.
baronet
2024. szeptember 13. 14:12
Ez a nagyfülű ezt is jól megmondja. Holnap már érvénytelen az egész cikk, de sebaj, lesz új okoskodás megint.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 13. 13:56
Juszti szinten sötét ez az állat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!