Változás jön az ukrán pénznevekben – az ok: „túl oroszos hangzás”

2024. szeptember 02. 22:03

A megfelelő jogszabály-változtatásokat az ukrán központi bank közlése szerint már kidolgozta.

2024. szeptember 02. 22:03
Illustration Of Ukrainian Hryvnias

Nyitókép: Adrien Fillon / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Átnevezik Ukrajnában a kopijka váltópénzt, melyet a jövőben sahnak fognak hívni – közölte hétfőn az ukrán központi bank.

Az ukrán pénzforgalom történetét tanulmányozva arra a következtetésre jutottunk, hogy a kopijka elnevezés a moszkvai megszállás egyik szimbóluma

– hangoztatta Andrij Pisnij, az ukrán központi bank elnöke. Oroszországban kopejkának nevezik a váltópénzt.

A megfelelő jogszabály-változtatásokat az ukrán központi bank közlése szerint már kidolgozta. A forgalomban lévő érmék kicserélését egyelőre nem tervezik, azok párhuzamosan forgalomban maradnának az újakkal. A 2014-es majdani forradalom után Ukrajna törvényt fogadott el a szovjet időszakhoz kötődő emlékművek eltávolításáról és a földrajzi nevek megváltoztatásáról. A hatóságok különösen aktívan harcolnak minden olyan emlék ellen, amely Oroszországgal és a Szovjetunióval kapcsolatos. Országszerte műemlékeket romboltak le, orosz írók, művészek, tudósok és utazók nevét viselő utcák nevét változtatták meg.

(MTI) 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan36
2024. szeptember 03. 11:28
Most ezzel a Sah-al Iránnak akarnak odanyalni? Hátha átáll, és nekiugrik az orosznak? Ha ez a cél, inkább a Hrivnyájukat nevezzék Sah-nak, ne a váltópénzzel fikázzák a perzsákat. (A váltópénz pedig lehetne Padisah. Ezzel a törökök felé tennének gesztust. Csak vajon mit szólnának a tengeren túli szarkeverők?)
muanyag-tojas-23
2024. szeptember 03. 08:57
DE mi lesz Hmelnickij -l?
nempolitizalok-0
2024. szeptember 03. 08:57
Így közel a rubel visszavezetése előtt ez már minek? Felesleges pénzkidobás.
Kacorka
2024. szeptember 03. 08:53
Mennyire fantáziátlanok!!! Kopijka helyett a kipijka lett volna az ukránosan stílszerű...🤔😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!