Trump merénylője az ukránok oldalán akart csatlakozni a háborúhoz

2024. szeptember 16. 06:27

A fegyveres azt mondta, hogy hajlandó harcolni és meghalni Ukrajnában.

2024. szeptember 16. 06:27
null

Nyitókép: CHANDAN KHANNA / AFP)

Ryan Wesley Routh, egy 58 éves férfi, aki korábban azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy afgán katonák toborzása miatt Ukrajnába utazott, vasárnap letartóztatásra került, miután az FBI meggyanúsította az egykori amerikai elnök, Donald J. Trump elleni merényletkísérlet miatt. A Newsweek szerint a férfit a merénylet kapcsán az Egyesült Államok ukrajnai háborúval kapcsolatos politikája miatti frusztráció motiválhatta.

A New York Times szerint Routh korábban a közösségi oldalakon is erőszakos megnyilvánulásokat tett. A 2022-es orosz invázió után az X platformon azt írta: 

Hajlandó vagyok Krakkóba repülni és Ukrajna határára menni, hogy önkéntesként harcoljak és meghaljak.”

A Signal üzenetküldő alkalmazásban pedig profiljában azt állította: „A civil lakosságnak kell megváltoztatnia ezt a háborút és megakadályoznia a jövőbeli háborúkat.” A WhatsApp profilján szintén megjelent egy hasonló üzenet: „Mindannyiunknak napi szinten apró lépéseket kell tennünk az emberi jogok, a szabadság és a demokrácia érdekében. Segítenünk kell a kínaiakat is.”

Ryan Wesley Routh korábban építési vállalkozóként dolgozott az észak-karolinai Greensboro városában. A The New York Times 2023-ban készített vele egy interjút azokról az amerikaiakról, akik önkéntesként akarták segíteni Ukrajnát. Routh, aki semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkezett, elmondta, hogy az orosz invázió után utazott Ukrajnába, és tervei között szerepelt afgán katonák toborzása is a harcokhoz.

A The New York Timesnak adott 2023-as telefoninterjújában, mikor éppen Washingtonban tartózkodott, Routh magabiztosan beszélt ukrajnai terveiről, és úgy tűnt, nem tűri az ellenvetéseket. Egy amerikai önkéntes harcos például lebecsmérlően írt róla egy Facebook-üzenetben, amelyet Routh megosztott az újsággal, és úgy kommentálta hogy: 

le kellene lőni.”

A Newsweek emlékeztetett, hogy Trump korábban többször is hangot adott szkepticizmusának azzal kapcsolatban, hogy katonai fegyvereket kellene szállítani Ukrajnának, ami arra ösztönözte pártját, hogy az év elején hónapokra blokkolja az ország alapvető katonai finanszírozását.

A titkosszolgálat közölte: egyelőre nem világos, hogy Routh volt-e, aki leadta a lövéseket, mielőtt elhagyta volna a helyszínt a vasárnapi incidens során. Amikor a lövöldözés után az autópályán megállították, Routh nyugodtnak tűnt, nem kérdezte meg, miért tartóztatták le, és „nem volt felfegyverkezve, amikor kivettük a kocsiból” – nyilatkozta William D. Snyder, Martin megye seriffje egy helyi televíziónak.

A CNN értesülése szerint Ryan Wesley Routh több mint 100 dollárral járult hozzá az ActBlue-hoz, amely a demokraták adományait dolgozza fel, a szövetségi kampányfinanszírozási nyilvántartások szerint. A csatorna szerint Routh 2022-ben több tucat bejegyzésben fejezte ki Ukrajna iránti határozott támogatását, mondván, hogy hajlandó meghalni a harcban, és hogy „porig kell égetnünk a Kremlt”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. szeptember 16. 15:50
"hajlandó harcolni és meghalni Ukrajnában" Kár, hogy nem tette.
Gombavagyok
2024. szeptember 16. 10:27
Dehogy akar ez meghalni az ukránokért. Ha annyira akart volna, akkor már nem élne. Ez csak hangzatos reklám duma volt a részéről. Biztos oly sokat tett érte ukrajna... Barom..
Szerintem
2024. szeptember 16. 09:26
"Skywalker_bp 2024. szeptember 16. 07:20 Szánalmas cikusz. Próbálkozás visszaszerezni a svungot, mert Kamala lelépte. Ennyi." Mindig jó szolgálatot teszel vele, amikor bizonyítod, hogy a tiszafostos hová, kikhez tartozik, hová van bekötve. Köszi hogy bizonyítod, hogy woke-os, migrisimogató, LMBTQ-s, háborús uszítók ügynöke.
Martell 2
2024. szeptember 16. 08:49
Ez jó hír, Trump is elgondolkozhat érdemes e mindenáron támogatni az ukránokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!