Olyan választás lesz Németországban, ami Scholz végét jelentheti

2024. szeptember 20. 07:52

Még a Politico is figyelmezteti a német kancellárt.

2024. szeptember 20. 07:52
Cabinet meeting

Nyitókép: Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

A Politico szerint Scholz kancellárt Biden sorsára juthat, ha az SPD vereséget szenved a vasárnapi regionális választáson a „szélsőjobbtól”. A lap szerint a kudarc akár a kancellár leváltását is eredményezheti. Miközben Olaf Scholz német kancellár vasárnap New Yorkban vesz majd részt az ENSZ Közgyűlésén, a politikai jövője otthon dőlhet majd el, egy regionális választáson.

A Biden-i út

A Politico szerint egy újabb választási vereség szinte biztosan véget vetne Scholz karrierjének. Ez esetben könnyen osztozhat az amerikai elnök, Joe Biden sorsában, aki saját pártja állított félre pánikszerűen, hogy elkerülje a biztosnak tűnő választási kudarcot. A közvélemény-kutatások szerint Brandenburgban Scholz középbaloldali pártját, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), szorosan követi a szélsőjobboldalinak mondott Alternatíva Németországért (AfD).

Ha az SPD elveszíti ezt a hagyományos bástyáját, az a párt számára egy újabb kudarcot, Scholz számára viszont könnyen lehet, hogy az „út végét” jelentené. 

Ha vasárnap AfD győz, a lap biztos benne, hogy a kudarcért személyesen Scholzot fogják hibáztatni. Egy újabb vereség a „szélsőjobbtól” csak gyorsítaná az SPD döntési folyamatát. Hogy ez pontosan mit jelent, még nem világos: előfordulhat, hogy előrehozott választásokra kerül sor, vagy hogy a népszerűbb védelmi minisztert, Boris Pistoriust jelölik majd a 2025-ös országos választások vezető jelöltjének.

Az SPD a júniusi európai választáson már harmadik helyre szorult vissza, az AfD mögé. Ezt a fájó vereséget csak tovább súlyosbította az ezt követő két jelentős keletnémetországi kudarc. Szeptember 1-jén az AfD az eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el, mikor megnyerte Türingia tartományát, és szorosan második lett Szászországban is. Scholz pártja mindkét szavazáson súlyosan alulmaradt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sozlib_abschaum
2024. szeptember 20. 10:23
@Abraxos, egyetértek, csak egy kis kiegészítés, szerintem a németek nem hitlertöl félnek most, hanem az amcsiktól.
2024. szeptember 20. 10:11 Szerkesztve
Tökmindegy mi lesz a német kancellár és a választások sorsa. A német választás úgy van megcsinálva, hogy abszolút többséget senki nem tud szerezni, sőt szinte egyszerű többséget sem. A németek annyira féltek/félnek hitlertől, hogy belekódolták a gyengeséget és a politikai tehetetlenséget a választási rendszerükbe. Így, hogy van vagy 8 párt és egy kivételével baloldali vagy balközép(CDU) fizikai képtelenség és lehetetlen más irányba kormányozni az országot. A német hajó már elsülyedt. Merkel hatalomra kerülésével egy olyan politikai irányvonal lett kijelölve amely 99%-ban visszavonhatatlan és balra vezet a szakadékba.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 10:01
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­s­z­­­e­x­i­ ­p­­u­n­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
westend
2024. szeptember 20. 10:00
én már azon csodálkoztam, hogy ebből a két lábon járó szerencsétlenségből német kancellár lehetett, pláne a korrupciós ügyei után. Igaz, arrafelé nem túl rég még a shulz elvtárs is magas pozíciókat bitorolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!