Nő a feszültség: ez az ország lehet az orosz-amerikai konfliktus második frontja

2024. szeptember 12. 06:40

Válaszút előtt Georgia: Kelet vagy Nyugat felé nyit? Hosszú időre eldöntheti a következő választás a kaukázusi ország sorsát.

2024. szeptember 12. 06:40
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Getty Images / Denis Kabanov

 

A Georgia (Grúzia) és a Nyugat közötti amúgy is nehéz kapcsolatok a újabb fordulatot vehetnek az októberben esedékes választásokat követően. A választások közeledtével Bidzina Ivanisvili, aki a Grúz Álom párt listavezetője és tiszteletbeli elnöke, azzal vádolta a nyugati államokat, hogy beavatkoznak az ország belügyeibe.

A grúz Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal vezetője szerint az Egyesült Államok  és az Európai Unió által az egyes nem kormányzati szervezeteknek nyújtott nyugati pénzügyi támogatás

valójában az ellenzék az átláthatatlan finanszírozását jelenti.

Második front vagy békés fejlődés? 

Ami a grúz tisztviselő kijelentéseit illet, azokban a legfigyelemreméltóbb, hogy a nyugati integrációkba igyekvő országokban nem nagyon szoktak beszélni az Európai Unió és az Egyesült Államok ilyen jellegű tevékenységéről. Georgia ugyanakkor hivatalosan továbbra is az említett országok köréhez tartozik, hiszen nem mondott le arról, hogy NATO és EU tag legyen a jövőben. Annak ellenére sem, hogy a csatlakozási tárgyalási folyamatot a kormány intézkedésire hivatkozva Brüsszel nemrég befagyasztotta.

Georgiát elsősorban fekvése teszi fontossá a nyugati országok szemében,

hiszen közel van Oroszországhoz és a Fekete-tengerhez, ezért számos nyugati szereplő egy Oroszország elleni „hídfőállásként” tekintenek az országra. Nem véletlenül beszélt az elmúlt két évben több grúz politikus is arról hogy Ukrajna és szövetségesei Georgiát felhasználva akarna második frontot nyitni az Oroszország elleni háborúban.

Ezt is ajánljuk a témában

Tbiliszit kedvező földrajzi helyzetét viszont inkább arra akarja felhasználni, hogy egyfajta híd legyen Oroszország, Törökország és Nyugat-Európa között, kihasználva a Kaukázuson keresztül futó számos kereskedelmi útvonal adta lehetőségeket. Ivanisvili nemrég egy kampánybeszédében arról beszélt

„Hazánk legújabb kori történelmében először fordult elő, hogy 12 éve megszakítás nélkül béke van, ami a fejlődés legfőbb előfeltétele”.

Jelenleg egyelőre úgy tűnik, az Egyesült Államok és az EU korlátozott figyelmet szentel az országnak, ez azonban biztosan változni fog a jövőben.

A grúz kormány jelenleg azon dolgozik, hogy egy olyan hatékony államot építsenek ki, amely ellenőrzi tudja biztonsági szerveit, és képes finanszírozni fő fejlesztési céljait anélkül, hogy jelentős külső kölcsönökhöz folyamodna – a Világbank vagy a Valutalap részéről.

Ezt is ajánljuk a témában

Reálpolitika és nyugati kritikák

A Szovjetunió összeomlás után Georgia nehéz helyzetbe került, kér régiója fölött is elvesztette az ellenőrzést – Abházia és Dél-Oszétia –, 2008-ban pedig közvetlen konfliktusba került Oroszországgal.  Néhány évvel később az utóbbi konfliktust kirobbantó tbiliszi kormány megbukott, és a nyugat által „oroszbarát oligarchának” titulált üzletember Ivanisvili vezette Grúz Álom párt került hatalomra. Az ellenzék és a nyugati média azóta is azzal vádolja a grúz vezetést, hogy „Tbiliszi a semlegesség és az orosz befolyási övezet felé sodródik”; 

valamint „leépíti a demokráciát és az emberi jogokat” az országban.

Ennek ellenére külpolitika továbbra is tartja azt a pragmatikus irányt, amely a saját érdekeit szolgálják. Ezzel egyidejűleg Tbiliszi és nyugati közötti ellentétek is növekedni kezdtek. A kapcsolatok jelenleg a mélyponton vannak Georgia 1991-es függetlenné válása óta.

Tbiliszi és a Nyugat között az elmúlt hónapok legnagyobb konfliktusa a június elején elfogadott, „külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény”, amely előírja, hogy 

a költségvetésük több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat.

A törvény elfogadását hónapokig tartó „nyugatbarát” tiltakozások, nyugat-európai tisztviselők látogatásai és az unió elítélő állásfoglalás kísérte. A parlamentnek még az elnöki vétót is felül kellett írnia a végső döntéshez.

Figyelembe véve más országok példáit a grúz kormány legnagyobb eredménye, hogy kézben tudta tartani az ország irányítását, és nem robbant ki egy újabb „színes forradalom”.

Ezt is ajánljuk a témában

Sorsdöntő választás jön

Idén októberben Georgiában parlamenti választásokat tartanak. Ivanisvili legutóbbi kampánybeszédében arról beszélt, hogy „A Grúz Álom párt, a béke, a jólét és Georgia méltóságteljes európai jövőjének egyetlen garanciája. „Ígérjük, hogy a választásokon aratott meggyőző győzelem esetén Georgiában örökre véget érnek a külföldi hatalmak erőszakos, arra irányuló kísérletei, hogy népünkre ráerőltessék az álliberális értékeket, nem engedjük, hogy bárki megsértse hitünket, kultúránkat, történelmünket és értékeinket, amelyekben mi nőttünk fel, amelyekben gyermekeink a jövőben fel fognak nőni”.

A szakadár Abházia és Dél-Oszétia – mindkettőt Oroszország független államként ismeri el – helyzetének rendezése is okozhat még problémákat Georgiának. Az ország jelenlegi vezetése mégis arra törekszik, hogy Oroszország mellett, Moszkvától mégis távolságot tartva folytasson reális külpolitikát. Azt, hogy mit hoz jövő, persze sosem lehet tudni, 

különösen igaz ez a Kaukázusra, amely számos hosszú ideje tartó konfliktussal terhelt vidék.

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 12. 08:24
napfenyes.hu/cikkek napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-tanitasok-szellemi-tenyek-tortenesek/homo-christianus-gondolatok-a-kereszteny-emberrol napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/punkosd-miszteriuma-punkosd-es-vizkereszt-az-unnepkoron napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15
2024. szeptember 12. 08:21 Szerkesztve
Ugye milyen érdekes. A német parlament szo nélkül jováhagy vagy 60 Milliárd Eurot külföldi NGOk támogatására, mert ( egy illetékes miniszter szerint) jobb ha Peruban készülnek bicajutak, mert akkor ott is csökken a CO2 kibocsátás ( megj: mérhetetlen 0,002%- l ), De amikor az adott országban fel kell fedni honnan is jön a pénz akkor mekkora a felháborodás. Amugy drezdai hidra összesen 22 millio ( nem milliárd €) euro kellett volna) . 👎🏿👎🏿🥾🥾🥾💩💣💣💣💣💣
herden100
2024. szeptember 12. 08:20
Remélem tanulnak Ukrajna esetéből.
sozlib_abschaum
2024. szeptember 12. 07:56
"valójában az ellenzék az átláthatatlan finanszírozását jelenti", minden országban, ahol a szaros gyuri és a buzernyák fia/lánya terrorszervezetei jelen vannak, ott mindig felfordulásra lehet számítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!