Az elnöki vétó ellenére is lesz ügynöktörvény Grúziában

2024. május 28. 19:19

A parlamenti képviselők ellenállnak a nyugati fenyegetéseknek.

2024. május 28. 19:19

Nyitókép: STRINGER / AFP

Grúzia parlamentje május 28-án megszavazta a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslat elnöki vétójának felülbírálását, figyelmen kívül hagyva azokat a nyugati kritikákat, amelyek szerint a jogszabály autoriter és orosz ihletésű – írta a Bloomberg. A kormány szerint a törvényre azért van szükség, hogy feltárják a nem kormányzati szervezetek és a média finanszírozását. A törvény pénzbírsággal és akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a szervezeteket vagy magánszemélyeket, amelyek támogatásuk legalább ötödét külföldről kapják, és nem regisztráltatják magukat a kormánynál, mint „idegen hatalom érdekeinek képviselői”.

A kormány a szabályozás tervét még április elején jelentette be, ezután a grúz fővárosban erőszakos tüntetések kezdődtek, amelyeket a rendőrsgének kellett feloszlatni.

Az Egyesült Államok és az EU szerint a törvény hasonlít ahhoz, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök használ a „demokráciapárti csoportok eltiprására”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten a törvény tervezetére válaszul bejelentette a Grúziával való együttműködés „átfogó felülvizsgálatát” és új vízumkorlátozási politikát vezetett be „az ország demokráciájának aláásásában részt vevő személyekkel” szemben.

Az EU, amely decemberben megadta Grúziának a tagjelölti státuszt, azt mondta, hogy a törvény elfogadása veszélyeztetné a kaukázusi köztársaság esélyeit arra, hogy ősszel megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat a blokkal.

Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök sértő zsarolásként utasította el ezeket a fenyegetéseket.

A kormányfő kiállt amellett, hogy a Nyugat a világháború pártján áll, és a grúz kormány megbuktatását tervezi nem kormányzati szervezetek segítségével, és Grúziát háborúba akarja taszítani Oroszországgal.

Salome Zourabichvili elnök azzal „ünnepelte” az ország függetlenség napját vasárnap, hogy bemutatta a „grúz charta” elnevezésű dokumentumot, amellyel összefogná az ellenzéki pártokat az októberi parlamenti választások előtt. Az államfő sürgette az ellenzéki pártokat, hogy írják alá a chartát, amelyben kötelezik magukat a törvény hatályon kívül helyezésére, valamint a grúz igazságszolgáltatás, a biztonsági szolgálat és a központi bank megreformálását célzó technokrata kormány létrehozására.

Ezt is ajánljuk a témában

 ***

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ad majorem Dei gloriam
2024. május 29. 07:38
Itt is ezt kéne. Mondhasson bárki bármit, de legyen nyilvános, hogy kinek a pénzéből.
Mátyás01
2024. május 29. 05:58
Nyilvánvaló, hogy az nem demokrácia, ahol a háttérhatalom nem szólhat bele az ország dolgaiba, a médiája, a magán szervezetei és ügynökei segítségével. Ráadásul ez azt jelenti, hogy az ország csakis Putyin bérenc lehet.
tavirozsa2
2024. május 29. 00:15
A grúz szuverenitás támadás alatt áll!!! De vajon itt ki is az agresszor?????🤔
nedudgi
2024. május 28. 21:24
"demokráciapárti csoportok" Milyen jól hangzik. Ugye a demokrácia csak akkor demokrácia, ha én mondom meg, hogy mit akarjon a nép... Ez persze régen is üres lózung volt, de legalább ügyeltek a látszatra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!