Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A grúz kormányfő szerint megfenyegette őt egy európai biztos

2024. május 24. 12:25

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa tiltakozik.

2024. május 24. 12:25
null

Kép: tüntetés Georgiában (videórészlet)

Csütörtökön Irakli Kobakhidze, Grúzia (Georgia) miniszterelnöke azzal vádolta az Európai Bizottság egy általa meg nem nevezett biztosát, hogy „megfenyegette” őt a külföldi ügynökök elleni fellépést célzó grúziai törvény kapcsán – írja az Euractiv.

Kobakhidze azt állította, hogy az európai biztos felsorolta neki, milyen lépéseket tehetnek nyugati politikusok, amennyiben a kormánya részéről felülírják a grúz elnök vétóját a vitatott törvényről. A grúz miniszterelnök „szörnyű fenyegetésről” beszélt, amelyben még a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet is szóba került, 

és azt mondta neki a biztos, hogy legyen „nagyon óvatos”.

A grúz politikus hozzátette: megelőzés céljából osztotta meg ezt a „fenyegetést” a grúz társadalommal, és hozzátette: „Azt, hogy párhuzamot vontak a Robert Fico elleni merényletkísérlettel, emlékeztet minket: a globális háborús párt formájában rendkívül veszélyes erőkkel állunk szemben, amely mindent megtesz, hogy káoszt okozzon Georgiában”.

Ugyan a neve nem hangzott el a grúz miniszterelnök részéről, de Várhelyi Olivér, az EU magyar nemzetiségű bővítési biztosa csütörtök este közleményt tett közzé.

Ebben Várhelyi kifejtette: telefonon beszélt Kobakhidzével, „de azt nem csak kontextus nélkül idézték, hanem olyan formában mutatták be a nyilvánosságnak, ami teljességgel félreérthetővé teszi a telefonhívásom eredeti célját”.

Várhelyi szerint ő figyelmeztetni akarta Kobakhidzét, 

hogy „ne szítsa tovább a már így is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, ami további polarizálódáshoz és kontroll nélküli helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin”.

A biztos hozzátette: megismételte az EU álláspontját is, hogy a „külföldi ügynökökről szóló törvényt” vonják vissza.

Mindezt Várhelyi Olivér „mint Georgia ismert és tiszteletnek örvendő barátja” kéri.

Georgiában a jövő héten a kormánypárti képviselők felülírhatják az államfő vétóját a vitatott törvényről, ami ellen hetek óta tömegtüntetések is zajlanak az országban. Kritikusok szerint a törvény orosz mintát követ, a kormány kritikusait hallgattatná el, az EU szerint pedig a törvény szembe megy az ország EU-csatlakozási törekvéseivel.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:09
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
karakter-2
2024. május 24. 19:39
Várhelyi súlyos hibát követett el. Jobb lenne, ha lemondana.
Csigorin
2024. május 24. 18:24
az egy nagyon jo torveny tessek vallalni nevvel cimmel arccal hogy kulfoldi ugynok valaki.
zrx8
2024. május 24. 17:17
@mreinstand-2: > "Már rég el kellett volna zavarni." mint látható, épp ezen dolgoztok, ótvaros brüsszemiták, Kobakhidzével karöltve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!