Nem vehetnének többé az oroszok ingatlant Finnországban

2024. szeptember 02. 18:45

A finn kormány megtiltaná, nehogy „gyengítsék a társadalmat”.

2024. szeptember 02. 18:45

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto via AFP

Innovatív finn tervről számol be az Euractiv: Antti Häkkänen védelmi miniszter, az Európai Néppárthoz tartozó Nemzeti Koalíciópárt politikusa azt javasolta, hogy tiltsák meg az ingatlanvásárlást Finnországban az orosz állampolgároknak.

A javaslat az oroszokat név szerint nem említi, ehelyett szövegszerűen úgy fogalmaz, hogy a tiltásnak azon országok állampolgáraira kellene vonatkoznia,

amelyekről „az EU azt gondolja, hogy megsértették más országok területi szuverenitását, és fenyegethetik Finnország nemzetbiztonságát”.

Így aztán a tilalom vonatkozhat az oroszokra, de jelentős előnye az is, hogy bármely más országra is kiterjeszthető.

Häkkänen a javaslatot azzal indokolja, hogy Oroszország megmutatta: képes kihasználni a kiskapukat az európai társadalmakban. Ezért aztán „a határvédelmet, a kritikus infrastruktúrát és az ingatlantulajdonlást előre meg kell védeni, hogy ne lehessen őket a társadalom gyengítésére felhasználni”.

Az oroszok ingatlanvásárlása a finn miniszter szerint az ország biztonságát, gazdaságát, infrastuktúráját és ellátásbiztonságát is veszélyeztetheti, bár nem fejtette ki, miként.

Az Euractiv értesülései szerint bizonyos kivételek azért adhatók lennének az új tiltás alól, például az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, vagy azon kettős állampolgároknak, akiknek az egyik állampolgárságuk a finn.

Múlt hónapban egyébként átment a finn parlamenten az a törvényjavaslat is, amelynek értelmében – mint azt májusban megírtuk – a finn-orosz határon menekültstátuszért folyamodókat automatikusan elutasítanák. A mostani elképzelés még ősszel a parlament elé kerülhet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2024. szeptember 03. 09:45
Miért vennének? Minden irdatlan drága, hideg van, inni nem lehet - olcsón végképp nem. Ja, meg Helsinki tele van "mindennel. "
Bobek5
2024. szeptember 03. 02:53
Sárga csillagot is kell majd viselniük? Közben tényleg a fidesztől féltik a demokráciát?
Hedvig58
2024. szeptember 03. 02:01
Ennél nagyobb bajuk ne legyen! Elég nagy Oroszország és a világ, majd vesznek máshol. A finnek meg örüljenek az arab meg afrikai migránsaiknak, akiknek nem kell venniük drága pénzért lakást, mert a finn állam ingyen ad nekik. Éljen az a nagy demokrácia! Zárójelben jegyzem meg, vajon mikor unja ezt meg az átlag finn állampolgár? Persze lehet, hogy abban a nagy hidegben annyira lelassult az észjárása, hogy már nem is ér el a tudatáig hogy mi történik.
Dominik
2024. szeptember 03. 01:59
Tejesen jogos lenne ha minden külföldit érintene, külföldi állampolgárnak sehol nem szabadna tartós ingatlant vennie. Magyarországon is bevezethetnénk, hogy külföldi állampolgárok (az EUsok is) ne vehessenek tartós ingatlant.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!