Mesébe illő, titokzatos gyémánt nyakéket árvereznek el

2024. szeptember 24. 05:54

Azt sem lehet tudni, hogy ki tervezte és kinek a megrendelésére készült.

2024. szeptember 24. 05:54
null

Nyitókép: Illusztráció. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Egy XVIII. századi, ötszáz gyémántból álló, a kor tudásbeli technikáját messze meghaladó, titokzatos eredetű nyakéket árverez el a Sotheby’s. Az ázsiai magángyűjteményből származó ékszer november 11-én kerül kalapács alá Genfben. Az online licitálás október 25-én kezdődik az árverési ház honlapján.

A három sor gyémántból álló, a két oldalán gyémántokból kialakított bojtokban végződő nyakék – amelynek értékét 1,8 és 2,8 millió dollár (640-995,6 millió forint) közé becsülik – 

ötven év óta most kerül először a nagyközönség elé.

„Ez egy csodálatos felfedezés, mert a XVIII. századi ékszereket általában darabjaikra szedték, hogy újra felhasználják a részeit. Valóban 

mesébe illő, hogy egy ilyen jelentőségű György korabeli darab érintetlenül megmaradt” 

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Andres White Correal, a Sotheby’s ékszerrészlegének elnöke.

Hozzátette, hogy az ékszer családról családra szállt. A XX. század első felében az Anglesey márkik gyűjteményének része volt. Az arisztokrata család tagjai két alkalommal viselték nyilvánosan az ékszert: VI. György 1937-es és II. Erzsébet 1953-as koronázásakor.

Ezen kívül azonban nem sokat tudni az ékszerről. Azt sem lehet tudni, hogy ki tervezte és kinek a megrendelésére készült. Az árverési ház szerint egy ilyen figyelemreméltó ékszer azonban csak királyi család számára készülhetett, feltehetően a francia forradalmat megelőző évtizedben.

Feltételezések szerint 

az ékszer egyes gyémántjai a „királyné nyakékeként” elhíresült ékszerből származhatnak. 

A „királyné nyakékét” övező csalási ügy és botrány is hozzájárult a francia forradalom kitöréséhez és végső soron Mária Antónia francia királyné halálához.

A Sotheby’s feltételezése szerint a gyémántok az indiai Golkondából származnak. 

A nyakéket szeptember 25-ig állítják ki Londonban, ezután Hongkongban, New Yorkban és Tajvanon lesz megtekinthető.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 24. 08:56
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­­i­ ­­p­u­­n­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Dominik
2024. szeptember 24. 08:49
különlegesnek különleges... de sárga gyémántok ugye annyira nem drágák... ennyit is szerintem inkább a különlegessége miatt érhet meg, nem a mérete, vágása, a színe vagy a tisztasága miatt...
Tasi János
2024. szeptember 24. 08:09
A gyémánt szén. Mesterségesen olcsón előállítható, ráadásul Afrika ontja magából a 100 karátos példányokat. Mondjuk Oroszország is, csak ők nem szellőztetgetik, mert tudják, amiből sok van, azt úgy nevezik, hogy sár...
seherezade-2
2024. szeptember 24. 07:34
Veszek egy lottót. Szép darab, ráhajtok. Ursulát meg fogja ütni a laposguta, ha meglátja rajtam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!