Megosztja az uniót Brüsszel terve: Von der Leyen kemény üzenetet kapott, ezúttal Salvinitől

2024. szeptember 08. 21:58

A Liga a benzin- és dízelmotoros autók 2035-től hatályos gyártási tilalmának visszavonását kéri az Európai Uniótól.

2024. szeptember 08. 21:58

Nyitókép: Matteo Salvini egy római útfelújítást tekint meg 2024. július 17-én  /  fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto via AFP

A Matteo Salvini vezette Liga vasárnap közleményt adott ki, amelyben arra szólította fel az Európai Uniót, hogy 

álljon el a benzin- és dízelmotoros autók 2035-től hatályos gyártási tilalmától. 

Egy olyan új megállapodás tető alá hozását kérik, amely kötelezné az olasz parlamentet, a kormányt és az Európai Bizottságot „a gazdasági, társadalmi és környezeti öngyilkosság elkerülésére”. A közlemény – amelyet Matteo Salvini Faceboook-oldalára tettek ki – emlékeztet: a vita éles Németországban is, és a Liga, valamint a jobboldali olasz kormány kész ezért a célért harcolni.

Az EU 2023-ban elfogadott irányelve szerint 2035-től nem lehet benzines és dízel-motoros autókat gyártani, 

a 2035-től a piacra kerülő új autók nem bocsáthatnak ki szén-dioxidot. 

Ennek célja, hogy 2050-re a közlekedési ágazat szén-dioxid-semlegessé váljon, az EU elérje az úgynevezett klímasemlegességet. A tervezett cél ellen azonban nemcsak az európai autógyártók, hanem különböző érdekcsoportok is folyamatosan tiltakoznak, 

az irányelv szigorú betartása ugyanis szerintük az európai gazdaság egyik húzóágazatának bedőlésével fenyeget.

Az olasz kormány az utóbbi időben többször hangoztatta, hogy ez az irányelv ideológiai ihletésű szabály, emiatt abszurd és életszerűtlen korlátozást kényszerít az autógyártó vállalatokra, ezért arra kéri az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságot, hogy legkésőbb 2025 elején vegye napirendre a jogszabály újratárgyalását, hogy egy pragmatikusabb szabályozás válthassa fel a jelenlegit. A Meloni-kormány ennek érdekében heteken belül a római parlament elé készül tárni egy saját tervezetet.

--

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 13:30
A balfasz vétótlan köpcös geci csicska ezt a marhaságot is megszavazta. Már csak ezért is szét kellene rúgni a dagadt seggét! Rohadjon meg!
Kormánypárti2
2024. szeptember 09. 08:36
Eközben a naponta repülő repülőgépek átlagban 795 000 000 liter üzemanyagot fogyasztanak el, sőt, télen naponta 30 millió liter glikol fogyhat el a jégmentesítési folyamat során, amiből az átlag halandót pár deci szétpocsolásáért is halálra ítélik.
pulsarito
2024. szeptember 09. 07:54
Ostobák ezek a klímaterroristák! Betiltatják a szigorú emisszisós szabályozású benzines és dízel autókat, miközben az elektromos autók környezetszennyezőbbek, mint a belsőégésű motorral szerelt járművek! Ugyanakkor hajókon hozzák az LNG gázt Európába, amely hajómotoroknak semmilyen károsanyagkibocsátási szabály nincsen, ergo a legkörnyezetszennyezőbbek!
pollip
2024. szeptember 09. 07:20
Miért hátrálna meg Ursula? Ez meg kell az unió gyorsuló lejtmenetéhez. Egyébként sem ő találta ki.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!