Meg sem alakult, máris szétesett az új Európai Bizottság – lemondott tisztségéről a francia biztos, nekiment Von der Leyennek

2024. szeptember 16. 11:05

Thierry Breton meglepetésszerű távozása újabb csapást mér Von der Leyen azon erőfeszítéseire, hogy összeállítsa az új testületet.

2024. szeptember 16. 11:05

Nyitókép: Alessandro Della Valle / POOL / AFP

Lemondott tisztségéről Thierry Breton, az Európai Bizottság francia biztosa – számol be róla az Euronews. A francia politikus lépése mindenkit meglepett, hisz a következő testületben is fontos szerepet szántak neki.

Az unió belső piacáért felelős biztos lemondását azzal indokolta, hogy 

Ursula von der Leyen, a hamarosan leköszönő bizottság elnöke, illetve a következő bizottság várható elnöke arra biztatta Franciaországot, hogy jelöljön mást a testületbe.

Breton a döntést egy nyílt levélben jelentette be az X-oldalán, amelyben azt írta, hogy néhány nappal ezelőtt szerzett tudomást erről az állítólagos lobbizásról, miközben a Bizottság elnöke éppen a végső simításokat végezte az új végrehajtó testületen.

A franciák arra számítottak, hogy fontos portfóliót kap a következő Bizottságban, sőt, a pletykák szerint akár az alelnöki tisztség is szóba került. Ám Breton levelében azt állítja, hogy Párizsnak még ennél is magasabb pozíciót ígértek cserébe azért, hogy lemondjanak az ő jelöléséről.

„Néhány nappal ezelőtt, a jövőbeli testület összetételéről folytatott tárgyalások legvégén arra kérte Franciaországot Ursula von der Leyen, hogy vonja vissza a nevemet – személyes okokra hivatkozva, amelyeket soha nem beszélt meg velem közvetlenül –, és cserébe politikai alku keretében állítólag befolyásosabb portfóliót ajánlott Franciaországnak a jövőbeli testületben” – írja Breton.

Breton meglepetésszerű távozása újabb csapást mér Von der Leyen azon erőfeszítéseire, hogy összeállítsa az új testületet, 

amely kényes folyamat, mivel nemcsak a nemek, hanem a földrajzi és politikai egyensúlyt is figyelembe kell venni.

Breton lemondása arra kényszeríti Franciaországot, hogy új politikust jelöljön az európai biztos posztjára, és megfosztja a Renew Europe liberális családot egyik legbefolyásosabb képviselőjétől. Ez tovább bonyolítja Ursula von der Leyen célját, hogy november 1-jén, az amerikai elnökválasztások előtt elindítsa második mandátumát.

Breton a levelében arról is írt, hogy megtiszteltetés volt a bizottságban dolgozni, amit a nemzeti és pártérdekeken felülemelkedve végzett, ám a testület megkérdőjelezhető vezetése miatt arra a következtetésre jutott, hogy többé nem tudja ellátni feladatait.

A francia biztos lemondása azonnali hatályú.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tikkadt-szocske
2024. szeptember 17. 21:01
Patkány Peti kapott már valami zsíros kis funkciót a gittegyletben? Mondjuk egészségügyi biztos. Ahhoz elég egy hőmérő.
eljolesz
2024. szeptember 16. 20:08
Itt az az igazi kérdés, mit kapott ezért cserébe Macron?
2024. szeptember 16. 15:34 Szerkesztve
A végén von der leyen győz. Már van 10 csicsa jelöltje akik lekötelezettjei, és még kerül a hátralévő időben is. Tényleg, Magyarország miért nem jelölt egy nőt? Csak úgy dafke... Frissítés: A levél közzétételét követő órákban már meg is született Macron döntése: az új biztosjelölt Stéphane Séjourné ügyvezető külügyminiszter, aki korábban az Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciót vezette az EP-ben. Ugye hogy Macronnal (is) előre megtervezték? Breton mester meg nézhet hogy átverték a palánkon.
Kybon
2024. szeptember 16. 14:59
De azért az EU-s autók ne eregessenek co2-t a levegőbe! Cserébe viszont romoljanak el 3éves és 1napos korukban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!