Már nem Magyarországot hibáztatják, új helyen nyomoznak a robbanó csipogók ügyében

2024. szeptember 20. 19:51

Európa két szélén folytatódik a hajsza az igazság után.

2024. szeptember 20. 19:51

Nyitókép: Anwar AMRO / AFP

Bár az elmúlt néhány napban Magyarország központi szerepet töltött be a keddi, 12 halálos áldozatot követelő, 2300 embernek sérülést okozó személyhívó-robbanás ügyében folyó nyomozásban, mostanra a fókusz új helyekre, Bulgáriára és Norvégiára terelődött – adja hírül az Euractiv.

A Hezbollah emberei elleni támadásról azt feltételezik, hogy Izrael felelős érte; ugyanakkor továbbra sem világos, miként váltak az ártatlan személyhívókból fegyverek. A lap által ismert

egyik elmélet az, hogy a csipogókat „azután fogták el és látták el robbanóanyaggal, hogy elhagyták a gyárat”, a másik elképzelés szerint viszont „Izrael szervezte az egész halálos termékláncot”.

Bolgár sajtóértesülések szerint egy szófiai székhelyű vállalat, a Norta Global „közreműködött” a csipogók Hezbollahnak való eladásában; a bTV információi szerint Bulgárián keresztül 1,6 millió eurót küldtek a tranzakcióhoz kapcsolódóan Magyarországra. A bolgár belügyminisztérium és az ország állambiztonsági szervei tegnap jelezték, hogy nyomoznak egy vállalat potenciális érintettsége ügyében, de a céget nem nevezték meg.

A la pemlékeztet: a korábban gyanúba keveredett magyarországi cég, a BAC Consulting vezetője, Bársony-Arcidiacono Cristiana nem válaszolt a kérdéseikre, így továbbra is csak az NBC-nek adott szerdai nyilatkozata áll rendelkezésre, amely szerint ő csak közvetítő, nem ő gyártatta a Gold Apollo márkájú, elméletileg tajvani személyhívókat.

A Norta székhelye egy szófiai székhelyszolgáltatónál van, amelynek címén a vállalkozásnak semmi nyoma;

a helyszínen tartózkodó, a vállalatot képviselő Vladimir Kuzmanov ügyvéd a Reutersnek csütörtökön nem volt hajlandó nyilatkozni.

A cég honlapjáról csütörtökön mindent letöröltek, korábban ott bolgár, angol és norvég nyelven is hirdették a tanácsadással, technológiai integrációval, fejvadászattal és outsourcinggal is foglalkozó cég szolgáltatásait.

A Norta alapítója, Rinson Jose Norvégiában él. Telefonon nem volt hajlandó kommentálni sem a csipogók ügyét, sem bulgáriai üzleti érdekeltségét általában. Jelenlegi munkahelyén, a DN Mediánál azt közölték róla: az esetleges érintettségéről tájékoztatták a rendőrséget és a biztonsági szolgálatokat. Jelenleg ugyanakkor a cégalapító az Egyesült Államokban van.

A norvég belföldi titkosszolgálat annyit elmondott, hogy tudnak az ügyről, mást azonban nem közöltek.

A Reutersnek korábban egy libanoni titkosszolgálati forrás azt mondta: a Hezbollah úgy tudta, hogy a Gold Apollótól rendelte meg a személyhívókat, és azokat Ázsiában, nem pedig Európában gyártották. A síita milícia körében a forrás szerint elterjedt nézet, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat könnyen tudott Magyarországon működni, és az is lehetséges, hogy a szolgálat maga gründolt egy európai céget.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. szeptember 20. 22:16
Nem lehet egy nagy észkombájn ez a magyar/olasz nő! Ahelyett, hogy felszívódna, nyilatkozik és magára rajzol egy bazi nagy célkeresztet!
Bitrex®
2024. szeptember 20. 21:29
A Norta alapítója, Rinson Jose (indiai faszi) Norvégiában él. theweek.in/news/india/2024/09/20/who-is-rinson-jose-indian-techies-alleged-involvement-in-hezbollah-pager-attack-worries-friends-family.html
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 21:06
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­e­x­i­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Dominik
2024. szeptember 20. 21:03
Felrobbantották a szegény árva ártatlan terrorsitákat….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!