Magyarország a konzervatív siker lenyűgöző példája – Tony Abbott a Mandinernek

2024. szeptember 20. 05:42

A volt ausztrál miniszterelnök azt üzeni a jobboldalnak: vannak olyan harcok, amelyeket egyszerűen meg kell vívni és nem szabad visszariadni tőlük.

2024. szeptember 20. 05:42
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Ficsor Márton

 

A héten zajlott a Danube Institute és a The Heritage Foundation nagyszabású évadnyitó csúcstalálkozója, a Geopolitical Summit, melyet immáron negyedik alkalommal rendeztek meg Budapesten. 

A konferencia fókuszában idén az átalakuló világrend állt,

a konferencián felszólalt többek között Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök és Ryszard Legutko korábbi EP-képviselő. A konferencia során Tony Abbott interjút is adott a Mandinernek. 

***

Gyakran jár Magyarországon, mi a benyomása az országról a politikai kultúra, a konzervativizmus szempontjából? 

Nos, az egyik oka annak, hogy a Danube Institute virágzik és képes annyi érdekes gondolkodót ide vonzani a világ minden tájáról a konferenciáira, az, hogy Magyarország politikailag egy lenyűgöző hely jelenleg. Úgy vélem, hogy a Nyugat külső és belső egzisztenciális kihívásokkal néz szembe, bármit is mondanak Magyarország egyes politikáiról, akár Ukrajnával kapcsolatban is, csak hogy kritizálják.

Az kétségtelen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nagyon határozottan próbál megoldást találni a Nyugat kihívásaira.

Úgy értem, az alapvető probléma a Nyugaton jelenleg az, és ez különösen az angolszász országokban nyilvánvaló, hogy a világ legsikeresebb társadalmai teljesen elvesztették az önbizalmukat, elvesztették a hitet magukban. Az Egyesült Államok a rabszolgatartás történelme miatt szorong. Nagy-Britannia a birodalmi történelme miatt szorong, Ausztrália az aboriginalok – ausztráliai őslakosok – kihasználása miatt. 

És persze, van mit kritizálni valamennyi országunk múltjában. De a történelem néhány sajnálatos aspektusát nem lehet megváltoztatni, és ez a történelem rendkívüli társadalmakat hozott létre, amelyek olyan szabadok, igazságosak és virágzók, mint egyik másik sem a Földön; és amelyek segítettek létrehozni a modern világot, amely minden hibája ellenére, egészen a közelmúltig szabadabb, igazságosabb, gazdagabb és biztonságosabb volt több ember számára, mint bármikor korábban az emberi történelemben.

Orbán Viktor nem csak egy politikailag sikeres, hanem egy kulturálisan is erős konzervatív, aki fellépett az önbizalomhiány ellen és ellenállt azoknak a politikának, amely az önbizalomhiányból fakadnak, mint az ellenőrizetlen bevándorlás, a genderizmus. Ahogy mondtam,

ez teszi Magyarországot a konzervatív siker lenyűgöző példájává, szemben a konzervatív kudarcokkal.

És mit gondol, a többi nyugati konzervatív miért nem tud fellépni a baloldali támadásokkal szemben? 

Ez egy nagyon jó kérdés. Néhányan csak névleg konzervatívok. Lehet, hogy konzervatív címkét viselnek, de a címke mögött valójában baloldali progresszívek. Másokból hiányzik a bátorság, és úgy gondolják, hogy politikailag lehetetlen győzni egy erőteljesebben konzervatív programmal.

Én úgy gondolom, őszintének kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy miben hiszünk, hol állunk, és hol vagyunk.

Ha a hited tényleg jobban tükrözik a valóságot, mint az alternatíva, akkor lehetsz politikailag sikeres. Politikusként politikailag sikeresnek kell lenned. És ha nem vagy politikailag sikeres, az azért van, mert vagy változtattál a meggyőződéseden, vagy mert nem érveltél elég jól a meggyőződésed mellett.

Ezek szerint bátrabbaknak kellene lennünk?

Nos, kellene. Annak kellene lennünk. Most bátrabbnak kellene lennünk. A sikeres politika egyik vastörvénye, hogy nem szabad felesleges ellenségeket szereznünk. De mindazonáltal vannak olyan harcok, amelyeket egyszerűen meg kell vívni és nem szabad visszariadni tőlük. Nem kell félned a harcoktól.

A migrációval kapcsolatban Ausztrália nagyon sikeres volt: milyen tanácsot adna az Európai Uniónak ezzel kapcsolatban?

Egy ország, amely elveszíti az ellenőrzést határai felett, végső soron elveszíti szuverenitását.

És az az ország, amely nem tudja ellenőrizni a bevándorlást, egyfajta békés inváziónak teszi ki magát.

Tehát ez alapvető fontosságú. Teljesen elengedhetetlen Európa és az őt alkotó országok hosszú távú túlélése szempontjából, hogy az illegális bevándorlást ellenőrzés alá vonják. És az is fontos, ha Európa országai meg akarják őrizni jellegüket, hogy a legális bevándorlást ellenőrzésük alá vonják. Jelenleg pedig Európa legtöbb országában az illegális migráció kicsúszik a kezükből. És sok országban a legális migráció is kicsúszik a kezükből.

Ez persze kapcsolatban a demográfiával is.

Tudják, az önbizalom legnagyobb jele, hogy vannak gyerekeink, és az az ország, amelyiknek nincsenek gyerekei, az az  ország elvesztette a hitét önmagában.

Beszéltünk arról, hogyan lehetnek sikeresek a konzervatívok a saját országukban, de hogyan lehet sikeres konzervatív nemzetközi együttműködést felépíteni?

Az ilyen konferenciák, mint a mostani azért fontosak, mert ez a konferencia sok-sok különböző országból hoznak össze jelentős jobboldali gondolkodókat. Még nem néztem végig az előadók listáját, de nyilvánvalóan vannak magyarok, britek, amerikaiak, izraeliek, indiaiak, lengyelek. Azt hiszem, volt már pár osztrák is. Úgy értem, ez egy eléggé multinacionális összejövetel.

A konferencia címe: Kinek az új világrendje? Mit gondol az átalakuló világrend hogyan fog kinézni a Nyugat szemszögéből?

A modern világ alapvetően az angol-amerikai világrend terméke, amely lényegében 1815 óta létezik. Ez jelenleg rendkívüli kihívásoknak van kitéve. És a nagy kérdés az, hogy van-e a Nyugatnak általában és különösen az angolszász országoknak önbizalma és bátorsága, ahhoz megőrizzék önmagukat, amelyhez gazdasági és katonai erő is egyaránt szükséges.

És jelenleg ez egy nyitott kérdés.

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ízisz
2024. szeptember 20. 06:35
Z. Nagyszerű!!! 🇭🇺👏 "Aki másnak vermet ás, maga esik bele"!!! 🙂
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 20. 06:30
Tipikus kóserkonzervatív fasszopó, aki semmit nem tett a bevándorlás ellen Ausztráliába, csak arra volt jó (mint a többi konzervatív), hogy minden társadalmi kérdésben fokozatosan veszítsenek a balliberálisok ellen.
states-2
2024. szeptember 20. 05:45
A komcsikat megüti a laposguta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!