Magyarázkodnak a finnek: nem akarnak ellátni minden migránst, akit befogadtak

2024. szeptember 17. 17:34

Tippelhet, kit vádolnak azzal, hogy nem ad teljes körű egészségügyi szolgáltatást az illegális bevándorlóknak.

2024. szeptember 17. 17:34

Nyitókép: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP

 

Az orvosi kamara sürgette a finn jobboldali kormányt, hogy változtassa meg azokat a „problémás és káros” terveket, amelyek megtiltanák, hogy az okmányokkal nem rendelkezők hozzáférjenek a nem sürgősségi egészségügyi ellátáshoz, és arra figyelmeztettek, hogy ez életekbe kerülhet – írta a The Guardian.

A finn kormány, amelynek tagja a jobboldali Finnek pártja, és amelyet a konzervatív Nemzeti Koalíció párt vezetője, Petteri Orpo vezet, javasolta egy 2023-as törvény visszavonását, amely lehetővé teszi a papírokkal nem rendelkező migránsok számára a teljes körű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, azzal érvelve, hogy a kormány csökkenteni kívánja a kiadásokat és a bevándorlást. 

A finn orvosi kamara azonban a tervek ellen érvelt, amelyek szerinte „nagyon problematikusak és sok szempontból károsak”.

Aino Tuomi-Nikula, az Orvosok a Társadalmi Felelősségvállalásért nevű szervezet tanácsadója elmondta: „Azok, akik ezt a javaslatot beterjesztették, úgy tesznek, mintha nem lenne elég pénzünk mindenki számára, és az egészségügyi ellátáshoz való teljes körű hozzáférés több embert hívna Finnországba. Tudjuk, hogy ez nem igaz (...) Ez az intézkedés politikai trükk a marginalizált emberekkel szembeni kemény fellépésre, és a közvélemény migránsoktól való félelmére épít.”

Louise Bonneau, az „okmányokkal nem rendelkező” migránsokkal foglalkozó nemzetközi együttműködési platform nevű érdekképviseleti szervezet munkatársa elmondta: „Az egészségügyi ellátás alapvető emberi jog, nem pedig egyesek kiváltsága. Ez a törvény, ha elfogadják, szenvedéshez vezetne, és elárulná Finnország elkötelezettségét az egyenlőség és az igazságosság mellett. El kell utasítani.”

A jobboldaliak által erősen támogatott javaslatot a tervek szerint a jövő héten terjesztették volna a parlament elé. A szociális és egészségügyi minisztérium azonban kedden megfutamodott és közölte, hogy csak karácsonyt követően terjesztik elő, mivel a javaslatnak „több időre van szüksége az előkészítéshez”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hoci74
2024. szeptember 18. 19:49
Segghülye az egész nyugati társadalom. Arabnéger szarral kenik be a pofájukat, vagdossák őket késsel, erőszakolják az nőket fiúkat egyaránt,ezek meg mosolyognak hogy mi bezzeg jóóemberek vagyunk. Idiokrácia.
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:54
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­z­e­x­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
auditorium
2024. szeptember 18. 08:55
Mi ebből a tanulság? Nem kell készpénznek venni az EU--P-ben elhangzott kijelentéseket. Megigérnek mindent mosolyogva, féltéglával verik a mellüket a befogadásért, az ukrajnabarátságért, Zelét ölelgetve, közben pedig csöndben úgy intézkednek, h. ez a szolidaritás csak látszat legyen és különféle megszoritásokat vezetnek be. A finnek pl. kevesebb költőpénzt adtak és ezért munkát is elvártak a bevándorlóktól. A konyhájukat és a hideg-zord éghajlatot sem kedvelték a mediterrán térségből érkezők, ezért sokan délebbre, főleg Németo.ba próbálkoztak bejutni, ahol jobbak voltak a viszonyok. De erről kevés a hiradás, erről pl. a Spiegelben olvastam hosszú riportot. A finn-orosz határnál pedig erős a felkészültség, a gazdag orosz turisták elmaradtak a finn hotelekből, üzletekből. Most ott kietlen a vidék. Érdekes megfigyelni, hogy a bizottsági tagok közül számos a skandináv országokból és a mediterrán térségből származók. Közép-Eu. ejtve.
Dominik
2024. szeptember 18. 01:33
mikor fogják már fel hogy érzelmi zsarolással manipulálják őket.... gyakorlatilag a legnépszerűbb manipulálási trükk, mégis tízmilliók dőlnek be neki még mindig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!