Lapértesülés: atomkísérletet hajthat végre Oroszország, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadja belső területeiket

2024. szeptember 25. 08:53

Úgy tűnik, Moszkva meghúzta a vörös vonalat.

2024. szeptember 25. 08:53

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

A tudományos áttörésekre és technológiai innovációkra lap, az Interesting Engineering értesülései szerint cézium-137 

radioaktív izotóp nyomaira bukkant a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági Hivatal (DSA) két, az orosz határral szomszédos településen,

 így nem elképzelhetetlen, hogy egy elrettentő nukleáris kísérletet készít elő Moszkva.

Hozzáteszik: a településeken észlelt radioaktív izotópok szintje a levegőben „nagyon alacsony”, de arra enged következtetni, hogy valami nukleáris tevékenység erősödik a szomszédos Oroszországban. Az izotópokat szeptember 9-én és 12-én észlelték a hatóság szakemberei.

Megtudtuk: ugyan a cézium-137 szintje magasabb a normálisnál, de ez az emberekre és a környezetre sem jelent veszélyt. A lap felidézi: 

egy orosz nukleáris kísérleti telep nemrég úgy nyilatkozott, kész arra, hogy „bármelyik pillanatban” atomkísérleteket hajtsanak végre.

Emlékeztetnek, hogy Moszkva utoljára 1990-ben hajtott végre atomfegyver-kísérletet. Most nyugati és orosz elemzők szerint Vlagyimir Putyin elrettentő üzenetként végrehajthat egy ilyet, amennyiben a Nyugat engedi Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal támadja Oroszországot.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa2
2024. szeptember 25. 11:18
"atomkísérletet hajthat végre Oroszország, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadja belső területeiket" Na ja, csak azt nem tették hozzá, hogy a Golden Gate hídon.
Dixtroy
2024. szeptember 25. 11:09
Voltak ilyen atomkísérletek Japánban is, kettő.
sozlib_abschaum
2024. szeptember 25. 10:52
@gilou-au-clavier, "Jó, akkor robbantson az ukrán is", felőlem, robbantson minden ország az amcsi partoknál egy atombombát, ahová eddig demokráciát exportáltak.
toro
2024. szeptember 25. 10:21
Ez remek tudományos eredmény. Az oroszok még csak előkészítenek egy kisérleti atomrobbantást, de már jóelőre megemelkedik a radioaktív sugárzás a környéken.... Szóval máris teherbe esik a nagylány, pedig még csak készülődik a házibuliba....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!