Korrupció vádjával elítélte a bíróság Ján Slotát

2024. szeptember 06. 19:37

A politikus védelme azonnal fellebbezett a döntés ellen.

2024. szeptember 06. 19:37
-

Fotó: AFP

Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt egykori elnökét bűnösnek találta a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság közvetett korrupció vádjában. Az ítélet szerint a volt politikust két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, négy év próbaidővel. Slota védelme azonnal fellebbezett a döntés ellen – írta meg az Újszó.

A lap információi szerint Slota, aki korábban meghatározó szerepet töltött be a szlovák politikában, romló egészségügyi állapotára hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, de hozzájárult ahhoz, hogy távollétében folytatódjon az eljárás.

A védelem az indíték hiányával érvelt, valamint azzal, hogy a vád által feltárt bizonyítékok nem elég meggyőzőek a korrupciós vád alátámasztásához. Ezzel szemben az ügyészség hét év letöltendő börtönbüntetést követelt, míg a védelem a vádak ejtését szorgalmazta. A bíróság enyhébb minősítést alkalmazott, mivel nem minden vádpontot sikerült bizonyítani. 

A vád szerint Slota közvetett részese volt egy korrupciós ügynek, melyben kenőpénzt fogadtak el annak érdekében, hogy a Zsolnai Kerületi Bíróság egy halálos balesetet okozó vállalkozónak enyhébb büntetést szabjon ki.

Slota állítólag kapcsolatban állt Pavol Polka bíróval, aki akkor meghozta az enyhített ítéletet. Az ügy nem először került a Specializált Büntetőbíróság elé. Tavaly júniusban hasonló ítélet született: akkor is kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki Slotára, bár az igazságszolgáltatásba való beavatkozás miatt. A korrupciós vádakat akkor nem tudták bizonyítani, és az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé került, amely hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárást rendelt el a bizonyítékok hiányos vizsgálatára hivatkozva.

A mostani tárgyaláson ismét kihallgatták a korrupciós ügyek kulcsszereplőit, Vladimír Machajt és Roman Kudláčekot, ám mindketten megtagadták a vallomástételt. A vád szerint Slota közvetítésével Pavol Polka enyhítette Machaj büntetését, aki halálos baleset okozójaként állt bíróság előtt. Kudláček, aki a korrupciós ügy összekötője volt, vádalkut kötött, és elismerte a bíró megvesztegetését.

Az ügy folytatódik, és a végső döntés a fellebbezés következtében a Legfelsőbb Bíróság kezében van.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2024. szeptember 07. 19:54
Ilyen sz, smikor vslakinek nincs poltpetije 😂😂
jooeee
2024. szeptember 06. 22:58
Ez nem politikus, ez egy tetű.
kunfia1
2024. szeptember 06. 21:25
"Később óvatosan bocsánatot is kért az elődje kijelentéseiért, bár azóta is tesz feszültséget keltő, szimbolikus gesztusokat. A pártja nyújtotta be a himnusztörvényt, aminek az értelmében akár 7000 eurós bírságot kaphatott volna az, akinek a rendezvényén egy idegen ország, például Magyarország himnuszát éneklik, és nincs a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége. A törvényből végül nem lett semmi. De az is szimbolikus, hogy a múlt hónapban Danko a szlovák parlament előtt felállíttott egy 30 méter magas zászlórudat, aminél fontos szempont volt neki, hogy legyen nagyobb a 27 méteres budapestinél. Érdekesség, hogy a meccsen Orbán mindkét oldalán plagizáló állt, ugyanis nem csak Schmitt Pál volt államfő, hanem Andrej Danko is másolta a diplomamunkája nagy részét."
kunfia1
2024. szeptember 06. 21:23
"A magyar válogatott hétfőn 2:1-re kikapott Szlovákiától a ferencvárosi Groupama Arénában. A helyszínen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, a lánya, a veje, az unokája, több minisztere és az ország két leggazdagabb embere, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Mészáros Lőrinc zseni is. De mialatt a lelátókon a focifanatikusok szlovákoztak, közben Orbán mellett izgulhatta végig a mérkőzést Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is. Danko 2012-ig a magyarellenes Ján Slota helyettese volt a radikális nemzeti pártban, majd – miután az SNS sorrendben másodszor is kiszorult a parlamentből, átvette a párt elnökségét, és vissza is juttatta a parlamentbe. Amikor sikkasztásért kizárta a párt Slotát, az az új elnököt félcigánynak nevezte. Danko 2013-ban azt mondta: „Ma nem a magyarok jelentik a fő problémát, hanem Brüsszel."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!