Kiakadt Görögország a német határellenőrzésekre

2024. szeptember 12. 20:25

A görög kormánynak nem tetszik, hogy a németek újra korlátozni kezdik a migrációt.

2024. szeptember 12. 20:25

Nyitókép: Kiriakosz Micotakisz az osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatón beszél Bécsben 2024. szeptember 11-én  (fotó: Askin Kiyagan / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A görög miniszterelnök élesen bírálta Németországot, amiért az újra bevezette határain  az ellenőrzést, Kiriakosz Micotakisz szerint 

ez a lépés veszélyezteti a schengeni övezetet, 

az ad hoc mentességek logikája olyan uniós értékek megvalósulását akadályozza, mint a személyek szabad mozgása az EU határain belül.

A görög kormányfő Bécsben Karl Nehammer jobboldali osztrák kancellárral való találkozását követően beszélt erről, hangsúlyozva, hogy az európai országoknak be kell tartaniuk az EU migrációs és menekültügyi paktumában foglaltakat.

Az Euractiv emlékeztet: a görög kormány adatai szerint az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 2024 első félévében 

99 százalékos növekedés volt tapasztalható az illegális úton görög földre érkező migránsok számában, 

23 ezren érkeztek. 

Görögország, amely az egyik legveszélyeztetettebb európai célpont, évek óta a migránsok és menekültek kötelező relokációját, szétosztását szerette volna elfogadtatni az EU-val, de a német elutasítás miatt az uniós paktumba végül az a megoldási módszer lett bevezetve, hogy a „kötelező szolidaritás” alapján a a migrációs útvonalaktól távolabb eső tagállamok a menekülteket befogadása helyett természetbeni segítséget kötelesek nyújtani az első vonalbeli országoknak.

Micotakisz utalt arra is, hogy 

Németország jelenlegi jóléti politikája is felelős a migránshullámért, 

a német ellátórendszer olyan nagyvonalú juttatásokat kínál a migránsoknak, hogy Európába vonzza őket, és ezzel felesleges terheket rak más uniós tagállamok vállára.

--

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 13. 00:07
UGYE, HOGY NEM SZABAD ELADÓSÓDNI???
Akitlosz
2024. szeptember 12. 23:15
Illegálisan az övezeten belül került személyeknek nem jár szabad mozgás. Miért a jogsértő személyek jogait védik?
laszlokiss597
2024. szeptember 12. 23:08
Hát van bőr a képén...
scorpicores
2024. szeptember 12. 22:43
Ez a görög tetű amúgy a legnagyobb ursula bérenc...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!