Emberemlékezet óta nem volt ilyen: Svájc beleegyezett a határainak módosításába

2024. szeptember 30. 19:54

Az Alpokot sem kíméli a klímaváltozás.

2024. szeptember 30. 19:54
Snow landscape at bottom of mountain range, Saas-Fee, Valais, Switzerland.

Nyitókép: Ross Woodhall / Connect Images / Connect Images via AFP

Svájc és Olaszország átrajzolja határának egy részét az Alpokban a rohamosan olvadó gleccserek és a klímaváltozás miatt. Az olvadó gleccserek miatt a természetes határok eltolódtak, ezért van szükség a határok kiigazítására – írja a BBC

A lap beszámolt róla, hogy az érintett terület egy része Európa egyik legmagasabb hegye, a Matterhorn közelében fekszik, ahol számos népszerű síközpont található.

Svájc már pénteken hivatalosan jóváhagyta a módosításról szóló megállapodást, így már csak Olaszországnak kell aláírna a dokumentumokat.

Az svájci-olasz vegyes bizottság még 2023 májusában készítette a megállapodástervezetet.

Úgy vélik, hogy a határok kiigazítása segít mindkét országnak meghatározni, hogy melyikük felelős az egyes természeti területek fenntartásáért.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2024. szeptember 30. 22:00
A címben szereplő állítás nem igaz. Amikor az nagy Emosson gátat építették az Alpokban, a svájci-francia határon (pont a határra esett a gát), akkor a franciák átadtak Scájcnak a völgy túlsó részéből egy darabot, helyette kaptak Svájctól egy ugyanakkora földdarabot. Erre azért volt szükség, hogy a gát mindkét vége Svájcban legyen. Túl sok adminisztratív bonyodalmat okozott volna, ha az egyik vége Svájcban lenne, a másik vége Franciaországban.
Kovács Ubul
2024. szeptember 30. 21:45
Mielőtt a fidesZnyikek megörülnek: ÖNKÉNT, nem a piroshaccsereg noszogatására.
nagymester-b-2
2024. szeptember 30. 21:20
A "alpokot" gratulálok az igényes helyesíráshoz a tanult szerkesztőségnek. Az akkugyárak meg üresek, pedig odavalók az ilyenek.
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 21:11
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­u­n­­c­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!