Elhunyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő, a Harry Potter-filmek sztárja

2024. szeptember 27. 16:16

A színésznő azon kevesek egyike, aki megkapta a „színészi hármas koronát”, azaz az Oscar-, az Emmy- és a Tony-díjat.

2024. szeptember 27. 16:16
Harry Potter et le prisonnier d'Azkaban

Nyitókép: Warner Bros / AFP

Életének 89. évében elhunyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. A Harry Potter filmek McGalagony professzora több mint hét évtizedes karriert futott be a filmvásznon és a színpadon, Nagy-Britannia egyik legismertebb színésznőjeként tartják számon – írja The Guardian.

A sokoldalú, számos díjjal kitüntetett színésznő, Maggie Smith olyan ikonikus szerepeket játszott el, mint Jean Brodie, a Harry Potter-filmek Minerva McGalagony professzora, valamint a Downton Abbey Violet Crawley-ja.

Halálhírét fiai, Chris Larkin és Toby Stephens erősítették meg egy nyilatkozatban, melyben közölték, hogy édesanyjuk békésen távozott a Chelsea és Westminster kórházban, családja és barátai körében. Egyben köszönetüket fejezték ki a kórház személyzetének gondoskodásukért, és kérték a nyilvánosságot, hogy tartsák tiszteletben magánéletüket ebben a nehéz időszakban.

Smith élete során háromszor nyerte el a a Golden Globe-díjat, ötször a BAFTA-díjat, négyszer az Emmy-t és egyszer pedig a Tony-díjat, ezáltal 

azon kevesek egyike, aki megkapta a „színészi hármas koronát”, amelyhez az Oscar-, az Emmy- és a Tony-díj elnyerése  szükséges.

Maggie Smith kiemelkedő színészi teljesítményt nyújtott mind a komédiákban, mint például Jean Brodie szerepében, amelyért Oscar-díjat kapott, illetve olyan filmekben, mint a Szoba kilátással, a Gosford Park, valamint a Kertbérlő, mind pedig drámai szerepekben. 

A közönség olyan népszerű alkotásokban találkozhatott vele, mint az Apácashow, a Downton Abbey, a Hook, a Nanny Mcphee és a nagy bumm, a Copperfield Dávid, az Elvált nők klubja vagy az Eltakarítónő. 

Legismertebb szerepe talán mégis a Harry Potter filmek McGalagony professzora volt. 2001-től 2011-ig játszotta legendás szerepét a filmsorozatban, ahol olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Alan Rickman, Gary Oldman, Richard Harris, Helen McCrory vagy a tavaly elhunyt Michael Gambon. 

***

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2024. szeptember 27. 18:17
Őt még jogosan és méltán lehetett színésznek nevezni. Nyugodjon békében!
21ezerft
2024. szeptember 27. 18:06
Meghívás egy gyilkos vacsorára.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 27. 18:00
Dame Maggie Smith.. ha már..
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 17:56
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­e­­­l­­­d­ ­a­­­ ­s­z­­­e­x­i­ ­­p­­­u­n­c­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!