Egyedülálló Magyarország helye a világban – Robert Wilkie a Mandinernek

2024. szeptember 25. 22:14

Robert Wilkie veteránügyi miniszter volt Donald Trump kormányában. A magyar és az amerikai jobboldal kapcsolatairól és a republikánus elnökjelölt nézeteiről beszélgettünk vele.

2024. szeptember 25. 22:14
Robert Wilkie meets Japanese Chief Cabinet Secretary Hayashi
Pataki Zoltán

Nyitókép: AFP/Masamine Kawaguchi/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun

Negyedik alkalommal tartották meg a budapesti Danube Institute és a washingtoni The Heritage Foundation nemzetközi geopolitikai csúcstalálkozóját. A szeptember 17–18-án zajló rendezvényen – amelyre a világ minden tájáról érkeztek előadók – feltettük kérdéseinket a volt amerikai miniszternek.

Robert Wilkie szerint amikor Donald Trump elnök lett, volt egy víziója az Egyesült Államok és egy „új Európa” kapcsolatáról. Ennek alapja, hogy a hagyományos amerikai külpolitika középpontjában lévő Berlin–Párizs-tengely helyett máshova kell koncentrálni. Így kerültek az amerikai–európai kapcsolatok középpontjába a közép-európai országok, azon belül is Lengyelország és Magyarország. Wilkie úgy látja, Trump ezzel a hozzá sokszor ellenségesen viszonyuló Berlin–Párizs-tengelyt akarta ellensúlyozni. A korábbi miniszter elmondása szerint Nyugat-Európa jelentőségét jelzi, hogy a legnagyobb amerikai követségek Párizsban, Berlinben és Londonban vannak. „Miért van nagyobb nagykövetségünk Németországban, mint Indiában vagy Indonéziában? Mert szeretnek ilyen helyekre járni, ez a világnézetükből fakad. Azt gondolhatnánk, hogy ha a világ távolodik ezektől a régi hatalmi központoktól, akkor felesleges fenntartani ekkora követségeket” – jelentette ki.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:30
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­z­­e­­x­i­­ ­­p­u­n­­c­­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!