Brüsszelben figyelmeztette a fiatalokat Frank Füredi: ezért szenvednek sokan identitásválságban

2024. szeptember 30. 22:34

Korábban el akarta hallgattatni a belga főváros a magyar szociológust.

2024. szeptember 30. 22:34
null

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli képzési központja (MCC Brussels) könyvbemutató beszélgetést tartott hétfőn Frank Füredivel, a központ igazgatójával a történelmi múlt „eltörléséről” szóló, The War against the Past (Háború a múlt ellen) címmel újonnan megjelent könyvéről.

Könyvében a szerző a történelem ellen jelenleg folyó „kulturális keresztes hadjáratot” vizsgálja, amely a múltat gyakran toxikusnak minősíti, és arra keres válaszokat, hogy mi mozgatja ezt a kultúrharcot, valamint milyen veszélyeket rejt magában a nyugati történelem eltörlése vagy elítélése.

A szerző továbbá vizsgálja a szobrok ledöntésétől kezdve a történelmi kifejezéseknek a szótárakból való eltörléséig a múlt negatív színben való feltüntetésére irányuló, egyre növekvő erőfeszítéseket.

Füredi a beszélgetésen rámutatott, hogy a kultúrharcosok jelenleg arra törekednek, hogy elítéljék a történelem olyan nagy gondolkodóit, mint Arisztotelész, Immauel Kant, David Hume vagy Adam Smith, „fehér kiváltságaik” miatt. „Történelmünket átírják, és örökségünket támadás éri. Shakespeare-től elkezdve a legnagyobb tudósokig, kulturális ikonjainkat negatív színben tüntetik fel. Arisztotelész a legújabb értelmezések szerint például a fehér felsőbbrendűség atyja” – jelentette ki.

Veszélyben vannak a fiatalok

Véleménye szerint ezek a jelenlegi tendenciák ahhoz vezetnek, hogy a 21. század embere elveszti a szerves kapcsolatot a múlttal, és elszakad gyökereitől.

A fiatalok elszigetelődnek attól, ami az ő életük előtt történt, megkérdőjelezik a helyüket a világban, identitásválságban szenvednek, és nem tudják, mi az út a jövő felé”

– mutatott rá.

Előadásában Frank Füredi védelmébe vette a történelmi múltat, és hangsúlyozta a kollektív tudás megőrzésének fontosságát, szembeszállva a nyugati eszmék és vívmányok nagyságának lebecsülésével. A könyvbemutatót eredetileg a múlt héten tartotta volna az MCC Brussels, azonban a rendezvénynek helyszínt adó brüsszeli könyvesbolt lemondta az eseményt arra hivatkozva, hogy „túlzottan politikai jellegű”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 23:19
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­­e­­x­­­i­­ ­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
koronaszepe
2024. szeptember 30. 23:17
A Forradalmi Kommunista Párt mehet a lecsóba?
Bájron
2024. szeptember 30. 23:12
A pofája tiszta fasiszta,de Náci az biztos,,,,,
Bodzay
2024. szeptember 30. 23:03
Az ember legértékesebb tulajdonsága a tudati kontinuitás. A múltat nem eltörölni kell, hanem tanulni belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!