Brüsszelben dőlhet el a török-német „háború”

2024. szeptember 27. 15:41

Olyan szintre jutott a bevándorlás, hogy már az se tiszta, hogy mi a török és mi a német.

2024. szeptember 27. 15:41
German footballer Lukas Podolski opens the 11th branch of his chain Doner Kebab restaurant in Cologne

Nyitókép: Mesut Zeyrek/Anadolu Agency via Getty Images

 

Az EU arra kényszerítheti Ankarát és Berlint, hogy vessenek véget a Németországban rendkívül népszerű török eredetű étel, a döner kebab státuszáról szóló, régóta húzódó vitájuknak – írta a The Economist.

Az Európai Bizottság hat hónapot adott a két országnak, hogy kompromisszumra jussanak, vagy döntsenek a kebab sorsáról – írta a lap.

A döner kebab körüli vita két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Ankara kérvényezte az EU-nál, hogy az ételt török specialitásként jegyezzék be, ahhoz hasonlóan, mint az olasz nápolyi pizzát vagy a spanyol Jamon Serrano sonkát.

Bár Törökország nem tagja az EU-nak, a tömbnek van egy garantált hagyományos különleges termékek (HKT) elnevezésű rendszere, amely lehetővé teszi a tagállamok vagy harmadik országok számára, hogy kérelmezzék a hagyományos élelmiszer-alapanyagok oltalmát. 

A státusz elnyerése esetén a dönert az egész EU-ban az Ankara által meghatározott előírások alapján kellene elkészíteni.

Németország azonban, ahol a török bevándorlók által az 1970-es években bevezetett döner kebab óriási népszerűségre tett szert, ellenezte a kérelem bizonyos részleteit, például a húsfajtákra és egyéb összetevőkre vonatkozó előírásokat. A nyár folyamán többször is azzal érvelt, hogy

a HKT-státusz megadása hatással lenne a helyi hústermelésre, és potenciálisan megdrágítaná az ételek árát.

Áprilisban Brüsszel ennek ellenére előzetes megállapodást adott ki a HKT-státusz bejegyzéséről.

A hírek szerint az Európai Bizottsághoz összesen 11 kifogás érkezett a török pályázattal szemben. A Bizottság az eredeti tervek szerint szeptember 24-ig döntött volna arról, hogy ezek megalapozottak-e, de eddig hivatalosan még nem jelentette be a döntését. 

Ha Brüsszel jogosnak találja a panaszokat, akkor hat hónapot ad Berlin és Ankara számára, hogy rendezzék nézeteltéréseiket. Amennyiben ez nem sikerülne, a Bizottság maga dönthet Törökország pályázatáról.

Németország török származású élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztere, Cem Özdemir korábban azzal érvelt a döntés ellen, hogy a lépés „kézzelfogható gazdasági hatással járó beavatkozást jelentene a német piacra”. 

A kebab Németországhoz tartozik.

Mindenki úgy készíthet és ehet kebabot, ahogyan akar. Nincs szükség arra, hogy ebben a kérdésben utasításokat kapjunk Ankarától”

– jelentette ki az X-en közzétett bejegyzésében.

Eközben az isztambuli Nemzetközi Döner Szövetség azzal érvelt, hogy a döner Törökország kulináris örökségének fontos részét képezi, és török szabályok szerint kell elkészíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NokiNokedli
2024. szeptember 27. 17:54
A híres német kebab. Muhaha.
lendvaiildiko
2024. szeptember 27. 16:52
A német döner pont olyan, mint a román kürtöskalács és a szlovák tokaji bor! Egyébként pár esztendő, Germanisztánt úgy is Ankarából irányítják majd, esetleg az Albániában megalakuló iszlám "Vatikán"ból és bizony odafigyelnek majd a döner és más étkek rituális tisztaságára. Amúgy pedig Brüsszelnek nincs fontosabb dolga most?
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 16:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­­­e­l­d­­ ­­­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
gilou-au-clavier
2024. szeptember 27. 16:34
A krumpli a gulyásban, meg a paradicsom is "behurcolt", ahogy egy csomó más étel is, kukorica például, egy csomó minden eleve gyarmati import. A Túró Rudi is úgy magyar, ahogy a 'belga csoki" belga, az se terem meg az Alföldön... Stb. Ki nem szarja le a törököket, türk müzlemek, igaz, nem annyira orkszopók, mint a besés fidkányszekta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!