Breaking: újabb merénylet a Hezbollah ellen

2024. szeptember 18. 17:08

Robbanások rázták meg a terrorszervezet tagjainak temetését, ezúttal nem a csipogókba rejtették a robbanóanyagot; legkevesebb hárman meghaltak, sok a sebesült.

2024. szeptember 18. 17:08

Nyitókép: gyászolók a terrorszervezet halottainak temetésén. Forrás: Anwar AMRO / AFP

***

Alig egy nappal a robbanó csipogók után újabb merénylet történt a Libanonban aktív, iráni támogatású síita terrorszervezettel összefüggésben. Az amerikai Associated Press helyszínen tartózkodó újságírói szerint szerdán több robbanás is történt a Hezbollah három tagjának és egy gyermeknek a temetésén – akikkel éppen a robbanó csipogók végeztek előző nap.

A Hezbollah egyik tisztviselője az AP-nek azt mondta, ezúttal a csoport által használt walkie-talkie-k robbantak fel.

A terrortámadás során a libanoni állami hírügynökség szerint legkevesebb hárman meghaltak, a Reutersnek meg azt mondták, emberek százai sebesültek meg Bejrút környékén; a merényletek közül legalább egy az említett temetésen történt.

Emlékezetes: a Hezbollahhal szemben elkövetett tömeges támadás során szöveges üzenetküldésre alkalmas eszközök, úgynevezett csipogók robbantak fel, feltehetőleg a beléjük rejtett, kis mennyiségű robbanóanyag segítségével. A robbanóanyagot valószínűleg egy (szintén feltehetőleg) izraeli hekkertámadás aktiválta. A sebesültek száma több ezer, a halottaké is több mint tíz. Az áldozatok értelemszerűen azok közül kerültek ki, akik a terrorszervezet eszközeit használták (vagyis praktikusan valószínűleg terroristák). A merényletről egyelőre ennyit tudunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy magyar céget is hírbe hoztak a keddi robbanások mögött álló csipogókkal, a magyar vállalkozás, a BAC Consultung tulajdonos-ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősítette, hogy szerződésben állnak az eszközt forgalmazó tajvani Gold Apollóval; azonban azt állította, ők nem gyártották, csak közvetítettek az eszközök kapcsán. Ezt utóbb Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Kovács Zoltán közösségimédia-posztjában is megerősítette.

Ettől függetlenül az Izraelben élő Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő óvatosságra intette a közvetítőcég ügyvezetőjét, akinek szerinte van félnivalója a történtek után, elsősorban az általa ismert információkra lenne kíváncsi a terrorszervezet.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. szeptember 18. 23:56
Csak így tovább, hulljanak a férgek...
yasiko
2024. szeptember 18. 20:45
Mondjuk nem lennék annak a helyében sem aki a beszerzéseket intézte
zsolti123
2024. szeptember 18. 20:43
Tehát terroristák robbantottak állítólagos terroristákat - kollektív bűnösség nevében
békalepcse2.0
2024. szeptember 18. 20:29
A buzulmánia annyira ember alatti hogy ha embertenyésztésbe kezdenék pont a buzulmán eszméket kényszeriteném rá az embertenyészetemre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!