Belarusz és orosz kiberkémeket fogott Lengyelország

2024. szeptember 09. 22:58

Duplaannyit mesterkednek az országban, mint tavaly.

2024. szeptember 09. 22:58
hacker

Nyitókép: VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP

Krzysztof Gawkowski lengyel digitalizációs miniszter a belarusz és orosz titkosszolgálatokhoz kötődő kiberkémcsoport sikeres megsemmisítéséről számolt be – tudósít az Euractiv.

A lengyel hatóságok hétfőn tartottak sajtótájékoztatót. A digitalizációs miniszter – aki egyúttal miniszterelnök-helyettes is – jelezte:

a kiberkémek lefülelése több szolgálat együttműködésének eredményeképpen járt sikerrel.

„Az elmúlt napokban a digitalizációs minisztériumhoz kapcsolódó minisztériumi szolgálati koordinátorhoz kötődő szolgálatok együttműködésének köszönhetően sikerült felszámolni egy szabotőrcsoportot, akiknek Lengyelországban konkrét célpontjaik voltak, és akik egy konkrét helyszínről dolgoztak” – így Gawkowski.

A most felszámolt csoport a lengyelek elmondása szerint szerteágazó kiberkémkedési kampányt folytatott,

és először a lengyel állami hírügynökség (PAP) feltörése, majd más lengyel kormányzati szervek és állami vállalatok meghackelése lett volna a cél, különös tekintettel a nemzetbiztonsági érintettségű szervekre.

A miniszter elmondta: 2024 első felében már több mint négyszázezer kibertámadás történt Lengyelországgal szemben, ami duplázódás a tavalyi incidensszámhoz viszonyítva, hiszen tavaly egész évben 370 ezer támadás történt csak. A támadások közül kiemelkedik egy májusi incidens, amikor orosz kibertámadók álhírt jelentettek meg a PAP hírügynökség nevében, melyben azt állították, hogy lengyeleket mozgósítanak annak érdekében, hogy az ukrajnai háborúban harcoljanak.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. szeptember 10. 05:17
Hogyne, Lengyelországban dolgoztak a kiberkémek. 🤣🤡
békalepcse2.0
2024. szeptember 10. 03:07
Ezek a polákok teljesen idióták. Tudhatóan ott harcolnak a hülye lengyelek ukrániában és ekkora körítéssel próbálják tagadni a tényeket.... Most komolyan, van ezeknek egy csepp eszük avagy bármiféle morális tartásuk? Kezd betelni az ukrinácik türelme a polákok felé és most próbálnak úgy tenni higy mi ott sem voltunk. Remélem az oroszok rájuk hajtják az ukrinácikat egy jó kis népírtási szándékkal, ahhoz nagyon értenek és majd lehet az oroszokat kell majd megkérjék, csapjanak már oda a vérengző ukrináciknak.... Ekkora idiótákat és még középhatalmi álmokat kezdtek kergetni...
herden100
2024. szeptember 10. 00:36
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
CsaGaMih
2024. szeptember 09. 23:53
Az úgy volt, hogy a lengyel szolgálatok tagjai fénynek álcázva magukat az optikai kábeleken, útválasztókon, tűzfalakon keresztül becserkészték a gyanútlanul ügyködő orosz és belorusz kiber kémeket, képernyőiken átbucskáztak a fejükön, kipattantak a 8K-s OLED monitorjaik pixeljei közül, nyakon csípték azokat a gonosz kiber kémeket, bilincsbe verve őket viszontagságos visszaút után landoltak a lengyel digitalizációs miniszter íróasztalának a monitora előtti részén, jól lecsukva őket. Bizony mondom, ez ÍGY volt. Tudom, ott voltam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!