Az oroszok is tudják, mit szeretnénk elérni: Lavrovval tárgyal Szijjártó New Yorkban

2024. szeptember 25. 16:28

A magyar diplomácia vezetője orosz hivatali partnerével áttekinti a kétoldalú együttműködés kérdéseit.

2024. szeptember 25. 16:28

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán többek között az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalóasztalhoz ül New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy orosz hivatali partnerével áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit, illetve tárgyalni fognak a világ biztonsági helyzetéről, az ukrajnai rendezés lehetőségeiről.

„Szergej Lavrovval természetesen beszélni fogunk a biztonsági helyzetről. Magyarország álláspontjával az oroszok tisztában vannak természetesen. 

Mi mielőbb békét szeretnénk, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb ember hal meg Ukrajnában” 

– szögezte le.

Majd kifejtette, hogy az utóbbi két nap is arról győzte meg, hogy az Európai Unió „lekezelő és kioktató” stílusa erőteljesen kisebbségbe szorította a közösség tagállamait az ENSZ-ben.

„Egyszerűen a világ többi részéből érkezett országok döntő többségének elege van abból, hogy egy Európában zajló háború árát fizetik akár a növekedő energiaárak, az élelmiszerbiztonsági visszalépések vagy épp az infláció képében, és azt látják, hogy 

maga Európa is tovább tüzeli ezt a konfliktust, ahelyett, hogy annak a végét próbálná meg elérni”

 – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

A biztonságos energiaellátáshoz kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre van szükség

Szijjártó Péter a kétoldalú kérdések kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk biztonságos energiaellátásához feltétlenül szükség van a korrekt, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre Oroszországgal.

Üdvözölte, hogy sikerült megoldani az Ukrajna által „villámcsapásszerűen” bevezetett korlátozások és szankciók nyomán kialakult nehéz helyzetet a kőolajszállítások terén. 

Ehhez kellett az orosz szállítók rugalmassága, amit megkaptunk”

 – mondta.

Illetve kitért arra is, hogy Magyarország földgázellátása is teljes biztonságban van, tekintve, hogy a Déli Áramlat vezeték kapacitásai és megbízhatósága miatt hazánkat nem érinti, hogy Ukrajna adott esetben elvágja-e az orosz tranzitot az idei év végével.

„Néhány országnak Európa középső felén ez egy súlyos kérdés, minket szerencsére nem érint” – húzta alá.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. szeptember 25. 18:08
Béke itt csak akkor lesz, ha Trump kerül hatalomra, de ezt minden lehetséges eszközzel próbálják megakadályozni. Épp ma olvastam, hogy a Trumpnak kiosztott titkosszolgálatiak olyan képzetlenek, hogy van akinek csak egy nap kiképzése van. Az egyik titkosszolga a legutóbbi Trump gyűlés előtt hívta a drón telefonszolgálatot, hogy elmagyarázzák neki, hogy hogyan kell a drónokat kezelni. Mások nem értenek a fegyverhez, amit a kezükbe nyomnak. Közben unszolják a demokratákat, hogy próbálják meg Trumpot eltenni láb alól. A DOD nyilvánosságra hozott egy felhívást, hogy a Trumpot lelövő egyén $150 000-t kaphat. Ennyi a vérdíj. Ha Trump netán még életben lesz november 5-én, akkor meg természetesen csalni fognak.
elégia
2024. szeptember 25. 18:00
A világ nemcsak Európa horpadt agyú,. kontraszelektált politikus figuráiból áll. A megbeszélés szükséges és hasznos volt.
danubius
2024. szeptember 25. 17:46
Nyilván a közös határellenőrzés felosztásáról tárgyalnak.
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 17:41
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­e­­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­z­­e­x­­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!