A változás szele: nyugati szövetségesei a B-terv felé kormányozzák Ukrajnát

2024. szeptember 11. 20:28

A nyugati tisztviselők azt szorgalmazzák, hogy Kijev végre fogalmazzon meg a reális háborús célokat – írja a Wall Street Journal.

2024. szeptember 11. 20:28
null

Nyitókép: Mark Schiefelbein / POOL / AFP

Mióta az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát, az ukrán vezetők ragaszkodtak hozzá, hogy csak akkor ülnek le tárgyalni, ha az oroszokat kiüldözték az ország keleti részéből. 

Most azonban Oroszország fokozatosan nyomul előre, a nyugati támogatás lanyhul, és a WSJ-nek nyilatkozó diplomaták szerint itt az ideje, hogy Ukrajna „realisztikus tervvel” álljon elő. 

A Nyugat még mindig támogatja a Volodimir Zelenszkij által hirdetett tervet, hogy Ukrajna szerezze vissza az oroszok által elfoglalt területeket, azonban egyre több tisztviselő szeretne egy pragmatikusabb ukrán hozzáállást a háborús célokkal kapcsolatban. Az amerikai lapnak nyilatkozó diplomaták szerint egy megvalósíthatóbb ukrán stratégia segítene a nyugati politikusoknak meggyőzni a választókat arról, hogy fontos Ukrajna támogatása. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Wall Street Journal cikke felhívja a figyelmet, hogy szerdán az amerikai és a brit külügyminiszter is Kijevbe látogatott, és az ukrán fővárosban az elmúlt hetekben egymásnak adták a kilincset a diplomaták. A tisztviselők szerint a Nyugat azt szeretné, ha Ukrajna szembenézne a katonai realitásokkal. 

Magas rangú európai tisztviselők szerint a nyugati vezetők Kijevnek azt mondták:

az ukrán győzelemhez a Nyugatnak több százmilliárd dollár értékű támogatást kellene nyújtania, amire reálisan sem Washington, sem Európa nem képes.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy Antony Blinken szerdai látogatása nem arról szólt, hogy Ukrajnát tárgyalásokra kényszerítsék. „Természetesen a tárgyalásos végkifejlet a legvalószínűbb eredmény, de hogy ez mikor történik meg, és milyen feltételek és körülmények között, az Zelenszkij elnökön múlik” – ismételte sokadszorra az amerikai álláspontot. 

Mindkét oldal jelezte, hogy nyitott a tárgyalásra, de mindkét oldalnak mások a feltételei. Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz csapatoknak ki kell vonulniuk Ukrajnából, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnének. Kreml pedig azt követeli, hogy Ukrajna mondjon le az elfoglalt területekről, valamint felejtse el NATO csatlakozást. 

Volodimir Zelenszkij hamarosan az Egyesült Államokba utazik, és kijelentette, hogy mind Donald Trumppal, mind pedig Kamala Harrisszel találkozni szeretne. A nyugati diplomaták továbbra is azt mondják, hogy az amerikai elnökválasztás kritikus abból a szempontból, hogy Ukrajna rövid távon mekkora amerikai segítségre számíthat. Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a nyugati támogatás a jelenlegi szinten folytatódhat a következő években.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2024. szeptember 11. 23:20
Azért mekkora duplacsavar már ez: a komcsi SzU folyamatosan indoktrinálni akarta az amcsi és NyEU egyetemeket marxista szarral, és végül sikerült. A ruszkik kigyógyultak a bukás és megaláztatás évei után abból, ahova a komcsi-szoci út vezetett, s mire visszatértek, magukhoz tértek - a cári útra -, addigra a komplett nyugati elitet megfertőzte az a szar, amibe ők majdnem belepusztultak (mondjuk tudjuk, hogy honnan indult a vírus, mesterséges volt az is...) És ez a beteg nyugat még ugyanúgy nem érti, mint régen a pártelit, hogy milyen halálos veszedelem közelít hozzá a korcs ideológiák által vezérelt elbaszódott gazdaság, de ma főleg a kicsinált társadalmak képében. A ruszkikat nem ölte meg, így végül erősebbé tette a kommunizmus, de vajon az eleve puhányabb, fertőzött etnikumú nyugat túléli-e? Polgárháború, mint gyógymód, vagy csak sima forradalom, majd autokrácia és migris marhavagonok? Nyugodtabb kort kívántam a gyermekeimnek ennél a beteg világnál. Sose feledjük, kiknek köszönhetjük!
jojezigy
2024. szeptember 11. 21:47
„Törökország támogatása Ukrajna területi egysége, szuverenitása és függetlensége mellett szilárd. Krím visszaadása Ukrajnának a nemzetközi jog követelménye” – mondta Erdogan
Csigorin
2024. szeptember 11. 21:40
ha lenne realitaserzekuk nem lett volna haboru sem.
Burg_kastL71-C
2024. szeptember 11. 21:37
" ... a Nyugatnak több száz milliárd dollár értékű támogatást kellene nyújtania, .. " No de hát, megrészegültek az ásványi kincsek felmérése után, mivel azok meg 13-15 EZER milliárd dollárt tesznek ki. Jó, most állítólag már úgy 2 ezer milliárdot ki tudtak menteni és ezzel még mindig pluszban vannak a kiadásokhoz képest egy kicsivel, de hát ezzel úgy vannak, mint a Cipő a dalában, hogy : Még-még- még, ... semmi nem elég ! Repül a bálna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!