A harmincas évek óta nem volt ilyen erős a szélsőjobboldali pártok támogatottsága Németországban

2024. szeptember 03. 11:47

Az AfD sikere csak a jéghegy csúcsa.

2024. szeptember 03. 11:47
null
Mikus Áron
Mérce

Nyitókép: Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Az AfD szereplése nem érhet minket váratlanul. Habár a választási eredmények jelentős átalakulást mutatnak az ország keleti részén a pártstruktúrában, a változások ennél sokkal mélyebbek, és már a választási kampány alatt is világosan megmutatkozott, hogy mire lehet számítani az elkövetkező években ezekben a régiókban.

Ahogyan azt a taz elemzése kifejti, a 90-es évek óta egész Németországban megnőtt a (szélső)jobboldali pártok támogatottsága a választásokon. Az adatok szerint a kilencvenes években ezek a pártok (NPD, DVU, Republikaner) a választókörzetek többségében még 5%-ot sem értek el, és 1998-ban egyetlen olyan körzet volt, ahol meg tudták szerezni a szavazatok több mint 15%-át. A népszerű hiedelemmel ellentétben a szélsőjobboldali pártok támogatása nem volt pusztán keletnémet jelenség, az előbb említett egyetlen körzet is a nyugati Baden-Württembergben található Gutenzell-Hürbel.

A szélsőjobboldali politikai képviselet gyengesége ellenére a keletnémet tartományokban a kilencvenes években mindennapos volt a szélsőjobboldali utcai erőszak, az időszakra így ma baseballütő-évekként (Baseballschlägerjahre) hivatkoznak. Bakancsos, bomberdzsekis fiatalok verték meg azokat, akik nem illettek bele a világnézetük szerinti Németországba: baloldali és alternatív fiatalokat, az általuk nem-németnek tekintett embereket, valamint felgyújtottak több hajléktalant is. Ez az erőszak többször pogromokban csúcsosodott ki, mint Hoyerswerdában 1991-ben vagy Rostock-Lichterhagenben 1992-ben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2024. szeptember 04. 21:07
a szélsőjobb erőszak , mint a Vörös Frakció, ja izé...
Zoltan70
2024. szeptember 04. 16:55
"A harmincas évek óta nem volt ilyen erős a szélsőjobboldali pártok támogatottsága Németországban" Mondja ezt a szélsőbaloldali szennylap egyik propagandistája, akiknek a harmincas évek óta egyre csak nő a támogatottsága. Egy szó, mint száz: a témában Mikusnak kuss!
Zsolt75
2024. szeptember 04. 10:18
Nálunk szélsőbaloldaliak vernek félholtra járókelőket. Annak örülsz, mi?
Málaga21
2024. szeptember 03. 21:21
"A harmincas évek óta nem volt ilyen erős a szélsőjobboldali pártok támogatottsága Németországban"' Akkor épp ideje volt. Úgyis megint a harmincas évek jönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!