14 év börtönt kérnek a vallási vezetőre, aki lefejezéssel fenyegette meg Geert Wilderset

2024. szeptember 03. 09:00

A pakisztáni hitszónok azonban nem tartózkodik Hollandiában, így a kiszabott büntetés puszta formalitás.

2024. szeptember 03. 09:00
null

Nyitókép: AFP / ANP / Robin van Lonkhuijsen 

Bírósági eljárás indult Hollandiában egy pakisztáni vallási vezetői ellen, aki állítólag halállal fenyegette a hollandiai választások szélsőjobboldali győztesét, Geert Wilderst. A holland ügyészség a hétfői tárgyaláson tizennégy év fegyházbüntetést kért a Pakisztánban élő Mohamed Asraf Aszíf Dzsáláli imámra – írja az Associated Press nyomán a 24.hu.

A vallási vezető nem meglepő módon nem jelent meg az ítélethozatalon, és mivel feltehetőleg ezután sem teszi be a lábát Hollandiába, egy esetlegesen kiszabott szabadságvesztés is csak puszta formalitás lenne.

A vád szerint Aszíf Dzsáláli vallási vezetői pozíciójával visszaélve, arra szólította fel híveit, hogy akasszák fel vagy fejezzék le a közismerten szélsőséges, iszlámellenes és idegenellenes nézeteket valló, holland politikust.

Mindezen fenyegetések akkor kezdtek el terjedni a social platformokon, amikor Wilders 2018-ban bejelentette, hogy pályázatot hirdet Mohamed próféta karikatúráinak elkészítésére.

A tervezett pályázat erőteljes tiltakozásokat váltott ki nemcsak Pakisztánban, hanem az iszlám világ más részein is. Ennek oka, hogy az iszlám szabályai szerint a próféta kiábrázolása tilos és önmagában is mélyen sértő a vallásgyakorlók számára – pláne, ha mindezt karikatúra vagy gúnyrajz formájában teszik.

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. szeptember 03. 14:58
Ki tudna ellenállni egy ekkora vízfejnek?
atti64
2024. szeptember 03. 11:58
HALÁLBUNTETÉST A PATKÁNYNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NEM ETETÜNK SENKIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ergit
2024. szeptember 03. 09:42
Attól, hogy nem tartózkodik Hollandiában, még a felbujtása sikeres lehet!!!
crydog
2024. szeptember 03. 09:19
Ejnye ezek az átkozott, maradi, hetero keresztények!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!