Zsidók megöléséről elmélkedett egy belga újságíró

2024. augusztus 08. 20:52

Zsidó szervezetek szerint gyilkosságra való buzdításként értelmezhetők a szavai.

2024. augusztus 08. 20:52
Stones on jewish grave

Nyitókép: Skogskyrkogården, Stockholm (Getty Images)

 

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) „zsidógyilkosságra való felbujtással” vádolja a belga Humo magazint, amelynek szerzője, Herman Brusselmans azt írta, hogy „kést akar lenyomni minden zsidó torkán”, akivel találkozik – számol be róla a Politico.

AZ EJA ezért jogi lépéseket tesz az újság és az író ellen a vasárnap számban megjelent írása miatt. Ebben Brusselmans úgy fogalmazott, amikor meglátta a képet, amin egy palesztin kisfiú az anyja után kiabál egy épület romjai alatt, elképzelte a fiát és a feleségét ugyanebben a helyzetben, és annyira feldühödött, hogy úgy érezte,

„egy hegyes kést akarok beleverni egyenesen minden zsidó torkába, akivel találkozom”.

Majd azzal folytatta, hogy „persze mindig gondolkodni kell: nem minden zsidó gyilkos szemétláda. És hogy ennek a gondolatnak formát adjak, elképzelem, amint egy idős zsidó férfi csoszog az utcánkban, kimosott ingben, kifakult pamutnadrágban és régi szandálban, és sajnálom őt, majdnem könnybe lábad a szemem. De egy pillanattal később már a pokolba kívánom.” 

A publicisztika nagy felháborodást váltott ki az európai zsidó közösségben. Több neves rabbi is azzal érvelt, hogy szatirikus jellege ellenére Brusselmans nyelvezete hozzájárul az antiszemitizmus és a zsidók elleni erőszak normalizálásához. Ami azért is nagyon veszélyes, mert az október 7-i terrortámadás óta, amelyben körülbelül ezerkétszáz ember halt meg Izraelben, és az azt követő, Izrael–Hamász-háború óta, amelyben közel negyvenezer palesztin vesztette életét, 

az antiszemita incidensek száma Európában és világszerte is emelkedik.

Az EJA X-en közzétett nyilatkozatában „pszichopata” gyűlöletbeszédként aposztrofálta a cikket, és  nyilvános bocsánatkérést követelnek az újságtól, illetve Brusselmans azonnali felfüggesztését. A Humo magazin közleményben reagált, e szerint „Herman Brusselmans elismert író, akinek jellegzetesen gúnyos és sértő a stílusa. Számos könyvében és szövegében előszeretettel használ túlzásokat, valamint meglehetősen nyers nyelvezetet. Munkásságát inkább irodalmi, mint újségírói szemszögből kell megítélni.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke erre azt válaszolta, attól tart, hogy mindennek ellenére Brusselmans szavai valódi erőszakra ösztönöznek olyan embereket, akik nem ismerik a szatíra nyelvét.  

Mindig félő, hogy a szavak veszélyes és erőszakos cselekedetekhez vezetnek. Láttunk ilyet a múltban, ezért nagyon aggódunk emiatt. 

Egy olyan országban, mint Belgium, ahol nagy a bevándorló népesség aránya, az embereknek sokkal jobban meg kell válogatni a szavaikat

 – jelentette ki. 

Idit Rosenzweig-Abu, Izrael belgiumi nagykövete szintén elítélte a cikket. 

Mi lenne, ha valaki a belga sajtóban azt írná: Annyira dühös vagyok, hogy kést akarok döfni minden muszlim nyakába, akivel találkozom?" – tette fel a költői kérdést az X-en. 

 

 

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. augusztus 09. 06:01
Balga belga.Nem tudja mit beszel.
verkez
2024. augusztus 09. 05:16
Egy belga?! Nebazz!
connorj
2024. augusztus 09. 05:16
KÁLLITÁS: AUGUSZTUS 15 -. SZEPTEMBER 8. ISTENANYA.HU Kedves Látogatóink! Örömmel értesítjük Önöket, hogy augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, újra megnyitja kapuit a “Mennyek Királynéja” címet viselő Mária-kiállítás. Az ünnepi megnyitót 17 órától Gera Olga, a kiállítás megálmodója tartja. Az ünnepi ráhangolódást a Lélekhang együttes koncertje segíti. A kiállítás helyszíne: 1052 Budapest, Városház u. 4. (1 percre a Ferenciek terétől) Nyitva tartás: Keddtől szombatig 15-19 óráig (hétfőn, vasárnap zárva). Tárlatvezetés: szerda 17 órától, szombaton 16 órától. Csoportoknak előzetes egyeztetés alapján nyitvatartási időben bármikor (+36 20 299 3333) Várjuk sok szeretettel! A belépés díjtalan.
connorj
2024. augusztus 09. 05:14
KEDVES ZSIDÓK! JÓ ÖTLET A KERESZTÉNYSÉG TÖNKRETÉTELE? Szerintem: Nem. Mert: Ez gáz: www.nytimes.com/1987/08/15/business/patents-a-method-to-alter-atmosphere.html hvg.hu/tudomany/20240130_agy_szamitogep_interfesz_neuralink_chip_beultetes_telepathy_telepatia_gondolatvezerles m.youtube.com/watch?v=XSeZDkRvuk8&t=7s&pp=ygUlYWhyaW1hbiBpbmthcm7DoWNpw7NqYSBhIGhhcm1hZGlrIMOpdg%3D%3D youtu.be/oeC3MOuBfSg?si=3AFqudf-fcsz_ao6 TEHÁT: MAGYAR-SZERETŐ, MAGYARÚL BESZÉLŐ, MAGYAR ZSIDÓK! SZÜKSÉGE VAN A NEMZETNEK RÁTOK. m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=dobog%C3%B3k%C5%91+magyar+a+sz%C3%ADvcsakra#searching vasarnap.hu/2019/01/09/a-budai-varbol-orzi-a-nemzetet-szent-mihaly-szobra/ napfenyes.hu/cikkek MEGHÍVLAK TITEKET ERRE A KIÁLLÍTÁSRA: ISTENANYA.HU GYERTEK NÉZZÉTEK BELE A KERESZTENY LÉLEKBE. NEM KELL ÁTÁLLNI. CSAK EGGYŰTT LENNI. EGY KICSIT. ❤️-el. ÉS SZÍVESEN ELMEGYEK ÉN IS ISTENTISZTELETRE(?) A DOHÁNYUTCÁBA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!