Vucic a nyugatiaknak adja Szerbia lítiumkincsét, most ezért tüntetnek ellene

2024. augusztus 20. 19:03

A Politico szerint a szerb elnök hiába adja oda a lítiumkészleteket a nyugatiaknak.

2024. augusztus 20. 19:03

Nyitókép: Vladimir Zivojinovic / AFP

 

Nem lesz Brüsszel kedvenc balkáni vezetője Aleksandar Vucic – írta a Politico. A portál szerint hiába állapodott meg a szerb elnök az országban található lítium kitermeléséről, amellyel ellátná az Európai Uniót, a politikus terve visszafelé fog elsülni.

A Politico érvelése szerint ugyanis azzal, hogy Vucic a Nyugathoz fordult, Szerbia 7 millió lakosát további gazdasági kizsákmányolásra és környezetszennyezésre ítélte, ami csak még inkább elérhetetlenné teszi a demokrácia és az elszámoltathatóság nyugati normáit a balkáni országban. 

„Az összes nagyhatalom gyarmatává válunk” – mondta Nebojsa Petkovic, a szerb vezető elleni tiltakozás egyik vezetője az északnyugat-szerbiai Gornje Nedeljice faluból, amely a tervezett lítiumbánya fő telephelye mellett fekszik. A falu közelében lévő gazdag „fehér arany” lelőhelye egyes becslések szerint 

akár a 90 százalékát is biztosíthatnák annak a lítiummennyiségnek, amelyre az Európai Uniónak szüksége lesz a közeljövőben.

Jadar Európa legnagyobb lítiumkészletei közé tartozik. A szerb Bányászati és Energiaügyi Minisztérium becslése szerint a várhatóan 2028-ban megnyíló bánya 2030-ig 58 ezer tonna lítiumot termelne, ami elegendő lenne 1,1 millió elektromos jármű akkumulátorának beszereléséhez. A Rio Tinto 2,55 milliárd dollárt (902 milliárd forint) különített el a projekt megvalósítására.

A Politico szerint az EU lelkesedését azonban nem osztják a szerbek,

akik úgy érzik, hogy a Vucicra való támaszkodás csak bátorítja az „autokratikus tendenciákat” az országban. „Az EU képmutató, mert egy olyan diktátort támogat Szerbiában, aki blokkolta az igazságszolgáltatást, a médiát és minden mást, de ez elfogadható számukra, mert ő fogja szállítani azt a lítiumot, amelyre olyan nagy szükségük van” – mondta Petkovic a Politicónak. „Aggódunk a környezetért és Szerbia jövőjéért, mert nem akarunk bányászországgá válni” – tette hozzá.

Vucic júliusban fogadta Olaf Scholz német kancellárt, Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét, valamint több német autógyár képviselőjét is, hogy aláírják az EU bányának nyújtott támogatásáról szóló megállapodást. Alig két hónappal korábban Hszi Csin-ping pedig a kínai elnököt fogadta Vucic.

Ezek a fejlemények rávilágítanak Vucic gazdaságpolitikájának lényegére, 

amely minden befektetőt szívesen fogad, ameddig nem szólnak bele a szerb belügyekbe

– írta a Politico. 

A Rio Tinto széles körű kampányt folytatott a környezetvédelmi aggályok eloszlatása érdekében.

„Tiszteletben tartjuk az emberek tiltakozáshoz való jogot, de amit most látunk az pánikkeltés, szándékos dezinformáció, amely azt állítja, hogy megmérgezzük a vízkészletet és ellehetetlenítjük a mezőgazdaságot” – mondta Chad Blewitt, a Jadar projekt ügyvezető igazgatója a Politiconak. Júniusban a vállalat közzétette a bányára, egy felszíni feldolgozóüzemre és egy ipari hulladéklerakóra vonatkozó környezeti hatásvizsgálati tanulmányok előzetes tervezeteit, amelyek szerint a beruházás teljes mértékben megfelel az uniós és a szerbiai környezetvédelmi jogszabályoknak. „Húsz éve dolgozunk ezen a projekten, és 600 millió eurót költöttünk rá. Ez a világ legtöbbet tanulmányozott lítiumprojektje” – érvelt Blewitt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2024. augusztus 21. 06:04
nyugat ezt meg fogja háláni
2024. augusztus 21. 00:37 Szerkesztve
2028-ra már a kutyának sem kell a lithium, - legfeljebb kisebb akkumulátorokhoz -, addigra már egészen más rendszerü autó-akkumulátorok lesznek. Kina már dolgozik a témán, söt már elörehaladott kisérletek folynak. Ezért nem kellet Kinának a szerb lithium. És ugyancsak emiatt van pangás az elektro-autó piacon.
valerian-0
2024. augusztus 21. 00:09
Most jöttem rá, hogy Tusinger elvtárs át avanzsált a Tanu-ból a Politico-ba.
jamborz
2024. augusztus 21. 00:01
Vannak népségek, akikkel ne tárgyalj, ne üzletelj! Biztosan a rövidebbet húzod! Ezt hagyta Vucsics figyelmen kívül... Az eredmény nem marad majd el....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!