Tűzszünetben egyeztek meg Gázában

2024. augusztus 29. 20:00

Megállapodott az izraeli hadsereg és a Hamász arról, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat a Gázai övezetben.

2024. augusztus 29. 20:00
NETANJAHU, Benjámin

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Megállapodott az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet arról, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat a Gázai övezetben azzal a céllal, hogy az ott élő gyerekek megkaphassák a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Rik Peeperkorn, a WHO regionális képviselője elmondta, hogy az oltókampányt vasárnap kezdik meg, és a tervek szerint mintegy 640 ezer gyereknek adják be a vakcinát az övezetben.

Az első háromnapos tűzszünet alatt a Gázai övezet középső részén kapják majd meg a gyerekek az oltást, a következő háromnapos szünet idején a déli területen, majd a harmadik tűzszünet időszaka alatt északon fejezik be az oltókampányt. A tisztségviselő szerint a felek abban is megegyeztek, hogy szükség esetén a tűzszünetet négynaposra hosszabíthatják.

A WHO néhány napja erősítette meg, hogy egy csecsemő bénulását a poliovírus 2-es típusa okozta a Gázai övezetben. Ez volt az első ilyen eset a térségben az utóbbi 25 évben.

A poliomielitisz vírusa váladékkal érintkezve terjed emberről emberre, és a fertőzött emésztőrendszerében szaporodik. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes, 10-20 százalékban láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányinger és hányás vagy torokfájás jelentkezik, de ritkán megjelenhetnek agyhártyagyulladás jelei, és az esetek kevesebb mint 1 százalékában bénulás, melynek mértéke a sérült idegsejtek számától függ, de akár halálos is lehet.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 

2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

(MTI)

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2024. augusztus 29. 22:18
No comment... youtube.com/watch?v=Z5WCfe0c0I8
id. Horváth József
2024. augusztus 29. 22:16 Szerkesztve
Több hónap dózerolás, célzott likvidálás, bombázás után van még Hamasz? Sőt még egyezkedni is lehet vele? Tehát a színjáték folytatódik, azaz kell a Hamasz-ürügy, hogy továbbra is pusztíthassunk, dózeroljunk...!
Kanmacska
2024. augusztus 29. 21:34
Legalább ennyi. Talán lesz egy hosszabb tűzszünet is nemsokára.
titi77
2024. augusztus 29. 20:55
én inkább távol maradnék a "tűzszünettől" . majd akkor hiszem el, ha leül beszélgetni Jézus meg Allah. ez is csak időhúzás,de elöbb-utobb rábasznak a háttérhatalmak..... aztán akkor lesz nemulass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!