Tesztjelleggel 200 francia középiskolában megtiltják a mobiltelefon-használatot a 15 év alatti diákoknak

2024. augusztus 28. 07:32

Hasonló intézkedésekkel más európai országok is kísérleteznek.

2024. augusztus 28. 07:32
null

Nyitókép forrása: A Cours Molière Youtube-oldala

A Guardian értesülései szerint Franciaországban kísérleti jelleggel 200 középiskolában tilos lesz a 15 év alatti diákoknak a mobiltelefon-használat. A tesztidőszak alatt a tanulóknak az iskola bejáratánál le kell adniuk a telefonjaikat. Ez a lépés a 2018-ban bevezetett törvényt egészíti ki, amely megtiltotta az általános és középiskolás diákoknak a mobilhasználatot az iskolában, azonban nem kötelezte őket arra, hogy leadják a készülékeiket.

Ha a teszt sikeresnek bizonyul, januártól az összes iskolára kiterjeszthetik a tiltást.

Egy márciusban közzétett 140 oldalas jelentés szerint célszerű lenne, ha a gyerekek 11 éves korukig egyáltalán nem használnának mobilt, később pedig csak internetkapcsolat nélkül. A jelentés szerint 13 és 15 éves kor között már megengedett lenne az internet használata, de a közösségi média használata továbbra sem javasolt. 

Hasonló intézkedésekkel más európai országok is kísérleteznek. Németországban például nincs országos szintű tiltás, de a legtöbb iskolában csak oktatási célokra engedélyezett a digitális eszközök használata. Hollandiában az év elején lépett életbe egy ajánlás, amely szintén korlátozza a mobilhasználatot a középiskolákban. A brit kormány egy februári ajánlásában az iskolákra bízta a döntést. Portugáliában pedig telefonmentes napok bevezetésével kísérleteznek.

Magyarországon is hasonló intézkedések várhatók: egy nyáron megjelent rendelet szerint a szeptemberben induló tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata az iskolákban. A budapesti Madách Imre Gimnázium azonban már jelezte, hogy nem veszik el a diákoktól a digitális eszközöket a tanítás előtt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 28. 08:49 Szerkesztve
»a 2018-ban bevezetett törvényt egészíti ki, amely megtiltotta az általános és középiskolás diákoknak a mobilhasználatot az iskolában« 6 éve! Itt meg ugyanezért sivalkodik az európai polgárok zsellérhordája. 🤣🤣🤣🤣
Zolotarjov
2024. augusztus 28. 08:26
Na ugye..
nempolitizalok-0
2024. augusztus 28. 08:26
Ha pedig általánosan bevezetik nincs olyan, hogy egy iskola "hősiesen" ellenáll, mert repül a vezetés. Libsi ország, ott nem lehet panaszkodni aBrüsszelben.
faramuci
2024. augusztus 28. 08:22
Tesztjelleggel a kecskebaszó,meg a nigger beugranak a minisztériumba....osztán rendet vágnak a hülye keresztény fejekben....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!