Spanyolországban totális belharc robban ki, amiért a kormány odacsapott Magyarországnak

2024. augusztus 27. 19:30

A kisrészvényesek nemcsak a spanyol bíróságra viszik el a kormány határozatát, hanem azt is fontolgatják, hogy az Európai Bíróságnál is panaszt tesznek.

2024. augusztus 27. 19:30
null

Nyitókép: JOSEP LAGO / AFP

Mint ahogy a Mandineren is beszámoltunk, minden jel arra mutat, hogy a Ganz–MaVag (Magyar Vagon) csoport nem tudja megvenni a Talgót, Európa egyik legnagyobb vonatgyártóját, mivel a spanyol kormány kedden nemzetbiztonsági okokból elutasította a spanyol vonatgyártó magyar konzorcium általi felvásárlását.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem meglepő, hogy Talgo a spanyol kormány keddi vétóját nem hagyják szó nélkül, és konkrét válaszlépést jelentettek be. A tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége, az AEMEC (Tőzsdén Jegyzett Társaságok Kisebbségi Részvényesek Spanyol Szövetsége) azt közölte, hogy bírósághoz fordul, hogy megvédje a Talgo kisebbségi részvényeseit a spanyol kormány beavatkozásától – számol be a VG.

A spanyol szövetség direkt a külföldi befektetések felfüggesztését lehetővé tévő szabályozást – tehát amelynek alapján a spanyol kormányzat megfúrta a Talgo magyar felvásárlását – támadja meg jogi úton.

Ez a járvány óta elvesztette az értelmét, a szabályozás súlyos károkat okoz a részvényesek számára. Ráadásul a Talgo-ügyletnek semmi köze a spanyol nemzetbiztonsági érdekekhez, 

ezért nem felel meg a törvényeknek, amikor erre hivatkozva szabotálják el” fogalmaztak a közleményükben.

A szövetség nemcsak a spanyol bíróságra viszi el a spanyol kormány határozatát, hanem azt is fontolgatja, hogy az európai bíróságnál is panaszt tesz.

A szövetség mind polgári,mind büntetőjogi pert is kezdeményez, hogy a Talgo több mint 8000 részvényese által elszenvedett károkat megtérítsék.

„Nem felel meg a törvénynek, amikor önkényes, tisztességtelen vagy politikai, ideológiai okokra hivatkoznak. A spanyol állam döntései nem lehetnek önkényesek, amint azt a spanyol alkotmány is kimondja. Nem szabad meglopni a Talgo 8000 részvényesét” – tették hozzá.

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2024. augusztus 27. 23:47
Feleim, a tájékozatlanság nem bűn, kivéve, ha még büszkék is rá. A Mandinertől persze elvárná az ember, hogy valami elemzést közöljön egy ilyen fajsúlyú dologról, mint a reménybeli Talgo tranzakció. Még egyszer, aki nem tudná: jelenleg a nagytőke irányítja a politikát, és nem fordítva. A "középkeleti" államok billegnek ebben, mert ott a nagytőke szerepét időnként egy furcsa fogalom helyettesíti: "nemzeti érdek". Ha Spanyolországban az a kormányzati álláspont, hogy a Talgo nem adható el magyar érdekeltségbe, ez azt jelenti, hogy másvalakinek fáj a foga rá, csak az árat sokallja. Érthető? Innentől fogva a többi blabla. Érthető?
Lajoss
2024. augusztus 27. 22:14
Totális belharc...😂😂😂😂😂😂😂😂
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 27. 21:49 Szerkesztve
» Skywalker_bp 2024. augusztus 27. 21:28 Új kampányt indít Magyar Péter: a kórházak után az iskolákat és a MÁV-ot látogatja végig!« Vegytiszta populizmus. Az iskola az mondjuk rá is fér. És nem kórhazakkal kezdte, hanem diszkókkal és fesztiválokkal.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 27. 21:46
» Skywalker_bp 2024. augusztus 27. 21:08 Akkor sem kezdeményezett, aminor a magyar állam beintett a Vienna Insurance Group-nak amikir meg akarta venni a magyar Generalit. « Sohasem akarta VIG megvenni a Generali Biztosító Zrt-t. Ha nem tudod megjegyezni amit itt olvasol másoktól, akkor használj noteszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!