Romániában már kamerák felszerelésével próbálnak fellépni a falopások ellen

2024. augusztus 01. 13:05

Az erdészeti szakemberek szerint még több eszközre és internetre is szükség van.

2024. augusztus 01. 13:05

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Őszre várható annak a térfigyelő kamerás rendszernek a kiépítése, melynek keretében Kovászna megyében kilenc kamerát szerelnek fel, míg a Brassói Erdészeti Őrséghez tartozó további négy megyében – Brassóban, Hargitában, Marosban és Szebenben –  további 12-17 kamerát helyeznek ki. Így a rönkszállítás is követhetővé válik, valamint a falopásokat is megelőzhetik – nyilatkozta Nagy Dániel, az erdészeti és vadászati ellenőrzési igazgatóság vezetője a maszol.ro-nak

Az erdélyi lap ismertette, hogy a kamerarendszer a SUMAL 2 továbbfejlesztését jelenti, és az országos helyreállítási tervből (PNRR) finanszírozza a környezetvédelmi minisztérium. Nagy elmondta, hogy a beüzemelési munkálatokat a Vodafone nyerte el, de az igazgatóság vezetőjének vannak kétségei az elképzeléssel kapcsolatban. 

Ahhoz, hogy egy ilyen kamera normális paraméterek között működjön, azaz megvalósuljon az autók rendszámának leolvasása és a rakomány mennyiségének becslése, ahhoz 4G-s internet kell”

 – tette hozzá.

„Ez is egy kezdet”

„Kovászna megyében, a kollégákkal úgy becsültük, a stratégiai pontokra legalább 50-60 kamera kellene ahhoz, hogy a rönkszállítók se tudjanak cselezni, és a tolvaj se tudjon észrevétlen maradni. Ahol ereszkedik le a fával a völgybe, és feltétlenül el kell haladjon, mert nincs más út, oda kell az ilyen kamerákat elhelyezni. (...) De ez is egy kezdet” – vélekedett az erdészeti szakember. Hozzátette, ők 

másfél évvel ezelőtt tettek javaslatokat arra, hova kellene helyezni a kamerákat, de azt a választ kapták, hogy ezt majd eldöntik Bukarestben.

A maszol.ro Nagy Dánielt idézve arra is kitért, hogy az országban vannak már egyébként az állami erdészetnek a faanyag-szállítmányok megfigyelésére kamerái. Maros megyében az erdészet saját költségen szerelt fel kamerákat, amihez az igazgatóságnak van hozzáférése, de azok nem a SUMAL 2 részeként valósultak meg – magyarázta a szakember.

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 01. 16:50 Szerkesztve
Nem csak falopás lesz, hanem kamera és falopás :)
VeressZoltán
2024. augusztus 01. 15:35
Micsoda? Ez személyiségi jogsértés!
rugbista
2024. augusztus 01. 14:49
Van annyi kamera?
machet
2024. augusztus 01. 14:31
Kezdhetik betonozni a kamerákat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!