Rasszizmusvitába keveredett Elon Musk

2024. augusztus 13. 19:59

A milliárdos Skócia korábbi első miniszterével veszekedik az X-en.

2024. augusztus 13. 19:59
X And Great Britain Photo Illustrations

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto

A világ leggazdagabb embere és Skócia korábbi első minisztere között a napokban újra fellángolt a vita, de Elon Musk és Humza Yousaf között már évek óta dúl a viszály –  írja a BBC. 

A feszültség a hétvégén fokozódott, miután Yousaf „veszélyes fajgyűlölőnek” nevezte Elon Muskot, aki azzal reagált, hogy rasszista „szemétládának” nevezte a volt SNP-vezetőt, azt állítva, hogy „utálja” a fehér embereket. 

A vállalkozót számtalan kritika érte a Twitter megvásárlása óta, mivel egyesek szerint nem tesz semmit a platformon tapasztalható gyűlöletbeszéd ellen.

A viszály eredete 

Musk és Yousaf viszálya egy 2020-as beszéd miatt kezdődött. 2020. június 10-én a skót parlament vitát tartott George Floyd megölése miatti szolidaritástüntetésekkel kapcsolatban. Yousaf, az akkori igazságügyi miniszter azt mondta a parlamenti képviselőknek, hogy nyilvánvaló, hogy Skóciában rendszerszintű rasszizmus van. Ezt mondta: „A találkozók 99%-án, ahová járok, én vagyok az egyetlen nem fehér ember a teremben.”

„Ez egy kollektív kudarc, amely mindannyiunkat érint” – mondta a parlamenti képviselőknek arról, hogy az országban a vezető pozíciókat mind fehér skótok töltik be. „Remélem, hogy kényelmetlenül ülünk, mert ezeknek mindannyiunk számára kényelmetlen igazságoknak kellene lenniük.”

Musk 2023-ban bukkant rá a beszédre az X-en és „szemenszedett rasszistának” nevezte a politikust.

Röviddel ezután Yousaf a következőket írta: „A rasszistáknak habzik a szájuk a puszta létezésemtől."

Az akkori első miniszter szóvivője azt mondta, hogy Yousaf egész életében rasszista bántalmazásoknak volt kitéve, és hozzátette: „Musk úrnak arra kellene használnia a pozícióját, hogy fellépjen a rasszizmus és a gyűlölet ellen, amely ellenőrizetlenül terjed a tulajdonában lévő közösségi médiaplatformon.” 

A páros közötti feszültség azután lángolt fel ismét, hogy az elmúlt hetekben Anglia és Észak-Írország szerte zavargások törtek ki a tömeges bevándorlás ellen. Musk élesen bírálta az Egyesült Királyság hatóságait és a rendbontások kezelésének módját. Azt sugallta, hogy „a polgárháború elkerülhetetlen”, és azt írta, hogy a jobboldali tüntetőkkel keményebben bánnak, mint a kisebbségi csoportokkal.

Miután a volt SNP-vezető kritizálta Muskot CNN-nen, a milliárdos „szuper, szuper rasszistának” nevezte őt. Az X-en azt írta: 

„Skócia mindent megadott neki, mégis utálja a fehér embereket."

Yousaf ezt követően perrel fenyegetőzött és fajgyűlölőnek nevezte Muskot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. augusztus 14. 04:36
Nagy igazság az a mondás, hogy: Ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz a színvonalukra és ott legyőznek a rutinjukkal! Ez a skótnak hazudott migráns a demokráciától legyengült európai közösséget akarja szétzilálni! Pont a demokrácia miatt kialakult, védekezés képtelen állapot az, amit az invazív emberfajok kihasználnak ellenünk. Kb. önként lemondunk a védekezés jogáról attól a maszlagtól elbutítva, hogy ha mi nem bántunk másokat, akkor azok sem fognak bántani minket!!
Dominik
2024. augusztus 14. 01:58
Ha multikultúrális bevándorlásbarát országot akar, akkor miért nem megy Amerikába... Amúgy ez a tipikus nárcisztikus eset, amikor valaki külhonit befogadnak, adnak neki egy brutálmagas fizut és sok hatalmat és utána még mindíg panaszkodik...
Spiritmonger
2024. augusztus 14. 01:00
Musknak megint igaza van.
figyelő4322
2024. augusztus 13. 22:08 Szerkesztve
Ami kissé zavaró volt nekem a cikkben az az 'első miniszter' kifejezés. Gugli fordító? Esetleg mesterséges (un)intelligencia? Az angol Prime Minister magyar fordítása: MINISZTERELNÖK! Nem pedig 'első miniszter'...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!