Politikai leszámolás Grúziában: a kormány betiltaná az ellenzéket a választások előtt

2024. augusztus 23. 21:13

A kormány több mint fél tucat politikai pártot kíván betiltani, köztük a legnagyobb ellenzéki csoportot.

2024. augusztus 23. 21:13
null

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Grúzia kormánypártja, a Grúz Álom megígérte, hogy gyakorlatilag minden politikai ellenfelét törvényen kívül helyezi, ha győzelmet arat az év végére kitűzött parlamenti választásokon – számolt be a Politico. Irakli Kobakhidze miniszterelnök bejelentette, hogy 

a kormány több mint fél tucat politikai pártot kíván betiltani, köztük a legnagyobb ellenzéki csoportot, a Miheil Szaakasvili volt elnök által alapított Egyesült Nemzeti Mozgalmat (UNM). 

Kobakhidze tervei széles körben aggodalmat váltottak ki mondván, hogy Grúzia törékeny demokráciája az összeomlás szélén állhat, különösen mivel az ellenzéki pártok azzal vádolják a kormányt, hogy az országot a tekintélyelvűség irányába tereli.

Ez a vitatott lépés egy olyan időszakban történik, amikor Grúzia európai uniós csatlakozási pályázata máris veszélybe került a Brüsszellel az emberi jogok és a jogállamiság miatt fennálló összecsapások miatt. Az ellenzéki pártok, különösen a Nyugat-barát frakciók esetleges betiltása tovább nehezítheti Grúzia uniós törekvéseit. Tinatin Akhvlediani, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának kutatója arra figyelmeztetett, hogy 

ez a lépés gyakorlatilag minden érdemi ellenzéket megszüntet Grúziában, és párhuzamot von a fehérorosz és az észak-koreai autokratikus rezsimekkel. 

A nemzetközi visszhang ellenére Kobakhidze elutasította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Grúzia diktatúrába süllyed. Ukrajnára és Moldovára mutatott rá, amelyek az ukrajnai háború közepette betiltottak bizonyos Moszkva-barát frakciókat, azzal érvelve, hogy Grúzia helyzete hasonló.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. augusztus 24. 20:29
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a zseb-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** ↓↓↓ !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ↓↓↓ ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Kerezs
2024. augusztus 24. 13:54
Ahogy azt többen is megfogalmazták, ha Németországban és Ukrajnában lehet ellenzéki pártot betiltani ( sőt No-ban a választás eredményét megváltoztatni), ráadásul Ukrajna így lett a demokrácia mintaállama ( rögtön megfelelt az eu-s csatlakozási feltételeknek), akkor Georgia( ez volt az eredeti neve, ezért vették fel újra a ruszki éra után) előtt sincs más út, ha EU-tag akar lenni.
ptrfarkas43
2024. augusztus 24. 12:01
Sokat olvassák a német sajtót, azok akartak hasonlót az afd vel.
eljolesz
2024. augusztus 24. 11:33
Most mi a gond? A pöcszongorista ennél sokkal többet tett, és ő igazi demokrata!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!