Politico: Csúnya véget ért Von der Leyen és Meloni kapcsolata

2024. augusztus 02. 13:10

Ennyi volt a nagy barátság.

2024. augusztus 02. 13:10
G7 preparations in Bari, Italy

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Giorgia Meloni harcba száll Ursula von der Leyennel, ami csúnyán elfajulhat – számolt be a Poltico. 

Az olasz miniszterelnök dühös az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése miatt, amely az olaszországi sajtószabadság állapota miatt aggódik és megkérdőjelezi az olasz közszolgálati műsor szolgáltató függetlenségét. 

A jelentés megjelenése óta Meloni levelet intézett Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt írta: a jelentésben megfogalmazott kritikák az újságírók „ügyetlen és álságos támadásaihoz” vezettek. 

A brüsszeli lap szerint a két politikus kapcsolata az utóbbi időben jelentősen megromlott, és ez a viszálynak csak a legújabb epizódja. 

Meloni kiszorítása  

Magas rangú uniós tisztviselők és diplomaták megkérdőjelezték miért vállalja Meloni nyíltan a konfliktust von der Leyennel. A Bizottság elnöke hónapokon át igyekezett szorosabbra fűzni a kapcsolatokat Melonival.

Meloni azonban tartózkodott, amikor az uniós vezetők megszavazták von der Leyen második mandátumát, mivel dühös volt, hogy kihagyták a Brüsszelben kötött háttéralkuból, amelyet von der Leyen centristái, Emmanuel Macron francia elnök liberálisai és Olaf Scholz német kancellár szocialistái kötöttek.

Akkoriban úgy gondolták, hogy az Olasz Testvériség pártja még mindig von der Leyent fogja támogatni, amikor az Európai Parlamentben szavazásra kerül sor. Nem így történt. 

A lap szerint ezzel Meloni elszalasztotta annak a lehetőségét, hogy csatlakozzon a mainstreamhez. 

De értelmezhető úgy is, hogy Von der Leyen árulta el Melonit azzal, hogy összeállt a baloldallal. 

Meloni kritikusai a von der Leyennel való feszültséget Olaszország európai marginalizálódásának bizonyítékaként állították be. A Politico szerint von der Leyennek és Meloninak szüksége van egymásra. A Bizottság értetlenül állt a jogállamisági jelentéssel kapcsolatos római reakció előtt, különösen mivel a jelentés a kormánnyal konzultálva készült.

Rövid távon a feszültségek befolyásolhatják azt, hogy milyen portfóliót kap a Bizottság következő olasz tagja. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizseslecso07
2024. augusztus 03. 09:05
A politikai ringyó, és a kutyái már elintézték Európát. Ha normális, állampolgárait védő törvényeket alkotnának az eu országaiban, abból polgárháború lenne. Ezt már elbaszták, és sztem visszafordíthatatlan. Nálunk talán ki merik mondani, hogy megváltoztak az idők is és az emberek is, ideje lenne lenne a törvényeinken is változtatni? Dehogy merik. Pedig mi még hol vagyunk Európa kecskebaszókkal telirakott országaihoz képest. Szerintem.
alexandrosz-2
2024. augusztus 02. 18:52
Egyik aljasabb koszhadt ótvaros ribanc, mint a másik. Az anyjukat is legyilkolnák pár garasért.
atti64
2024. augusztus 02. 18:21
A NÁCI KURVÁNAK SITTEN A HELYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Almassy
2024. augusztus 02. 17:25
Az uniós tisztviselők és a nevenincs diplomaták addig "marginalizálódtatják" a nem szimpi tagállamokat, amíg ők maguk bele nem fejlődnek az óceánba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!