Összeveszett Musk és a brit kormány a zavargások miatt

2024. augusztus 06. 17:22

A brit kormány a célkeresztjére tűzte a közösségi platformokat, az azokon szerintük akadály nélkül terjedő uszítás miatt. Elon Musk, az X tulajdonosa harcra készül.

2024. augusztus 06. 17:22
null

Nyitókép: Benjamin Cremel/AFP

 

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedek legsúlyosabb faji zavargásainak vagyunk tanúi, Elon Musk, az X tulajdonosa pedig a brit kormány szerint minderre rátett még egy lapáttal, amikor a hétvégén egy, az ezekről készült videóra reagálva azt írta: „A polgárháború elkerülhetetlen.” Az X-posztot Keir Starmer brit miniszterelnök hivatala élesen elítélte, mondván, Musk kijelentéseit semmi sem indokolja írja a Politico.

Ezt is ajánljuk a témában

A milliárdos nem maradt adós a válasszal. Starmer azon korábbi nyilatkozatára reagálva, amelyben megesküdött, hogy kormánya „nem tűri a mecsetek, illetve a muszlim közösségek elleni támadásokat", reflektálva újabb bejegyzést tett közzé, azzal vádolva az ország vezetőjét, hogy szemellenzőt visel.

„Nem az egész közösséget ért támadások miatt kellene aggódnia? A zavargások rendőri kezelése valóban egyoldalúnak tűnik”

 – fogalmazott.

Majd Starmert „#twotierkeir”-nek bélyegezte; e fogalom lényege, hogy egyesek szerint a brit rendőrség másként kezeli a fehérek által elkövetett rendbontásokat, mint amelyek a kisebbségbe tartozók számlájára írhatók. 

Starmer belügyminisztere, Yvette Cooper eközben komplett panaszlistát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, ahogyan az X-hez hasonló közösségimédia-óriások, az uszító tartalmakat és a dezinformációkat kezelik a platformjaikon.

Vannak egyértelműen bűncselekménynek minősülő dolgok, amelyek ellen rendőri beavatkozásra lesz szükség" – mondta a BBC-nek. Hozzátette, hogy más területeken a közösségimédia-vállalatoknak ugyan egyértelmű a szabályozásuk a bűncselekménygyanús esetek kapcsán, de ezt be is kellene tartaniuk, és nem ennyire hosszú idő alatt. Cooper azt is megígérte, hogy a héten felveti a kérdést a techvállalatok képviselőinek. 

A brit kormány eszköztára ugyanakkor – hiába a szélsőjobboldali üzenetek terjedése – elég korlátozottnak tűnik ez ügyben.

A mostani zavargásoknak, amelyek során mecseteket támadtak meg és menedékkérők szállásait vették célba – folytatja tovább a szerző – viszont egyértelműen az online kommunikáció volt az egyik bölcsője, például „az X-en található álhírcsatornák segítettek hamis információkat terjeszteni a múlt héten Southportban három gyermek megöléséről”. 

A nagy követőtáborral bíró jobboldali influenszerek, mint mások mellett a jobboldali aktivista Tommy Robinson és Laurence Fox több ezer követőjüknek küldtek ehhez hasonló üzeneteket a közösségi médiában, utóbbi hétfő este helyeslően osztotta meg Musk Starmer elleni támadását is. Emellett a WhatsApp és a Telegram segítségével pillanatok alatt személyes találkozókat szerveztek, a Facebookon tiltakozó szórólapokat terjesztettek, a TikTok meg tele volt az erőszakról készült videókkal.

De – áll a cikkben – különösen az X volt a melegágya „a szélsőjobboldali csevegésnek”; a platform visszaállította Robinson fiókját is, ami jelenleg a Facebookon és az Instagramon is tiltva van.

Ezt is ajánljuk a témában

Peter Kyle brit technológiai miniszter minderre azt nyilatkozta, „tagadhatatlan", hogy a közösségi média platformot biztosított a zavargóknak, ezért egyértelművé tették a fenti vállalatok számára, hogy nekik is felelősségük van abban, „hogy ne házaljanak a társadalmat károsítani és megosztani akarókkal, ne segítsék őket semmilyen együttműködéssel”. 

Hogy a Muskkal való marakodáson kívül konkrétan mit tehet a brit kormány, arra is kitér a szerző. Megemlíti azt az évek óta készülő online biztonsági törvényt, amelynek értelmében a közösségimédia-platformoknak kötelességük lesz „határozottan fellépni" az illegális tartalmakkal szemben, ami magában foglalja az erőszakra uszító vagy „a faji-vallási alapú, közrend elleni bűncselekményekkel" kapcsolatos tartalmakat. Ezeknek még a megjelenését is meg kell akadályozni, illetve gyorsan intézkedni ellenük.

Mulasztás esetén a vállalatokra akár 18 millió fontos bírságot is kiszabhat a médiafelügyelet, vagy a világméretű bevételük 10 százalékát kell kifizetniük, attól függően, hogy melyik összeg a nagyobb.

A törvény illegális tartalmakra vonatkozó rendelkezései csak 2024 vége felé lépnek hatályba. 

A mi feladatunk az lesz, hogy biztosítsuk, hogy a szolgáltatók a saját szabályzataikat betartsák, nem fogunk döntéseket hozni az egyes posztokról vagy fiókokról" – jelezte a jövőbeni irányokat  a brit technológiai szabályozó hatóság, az Ofcom szóvivője.

Az EU-ban egyébként már érvényben van egy hasonló online biztonságról szóló törvény, és az X-et már vizsgálja is z Európai Bizottság az uszító tartalmak a platformon való terjesztése miatt. 

Franciaországban Emmanuel Macron felvetette a közösségimédia-platformokhoz való hozzáférés teljes megszüntetésének ötletét, mivel szerinte ezek nagy szerepet játszottak az országban tavaly nyáron kirobbant zavargások kiéleződésében. 
 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
transfogaras
2024. augusztus 07. 11:48
Mindenhol demokráciáról és szólás szabadságról beszélnek,s mégis amikor a valóságot akarja vki megosztani, azonnal elhallgatattnák s hazugsággal vádolnak. De most tényleg.....mi történik!???
time
2024. augusztus 07. 10:43
Milyen álhírekre gondolnak? Vagy szerintük a kislányok mintegy véletlenül késelődtek meg?
birono70
2024. augusztus 07. 10:02
Szóval a 3 ártatlan kislány lemészárlása miatti jogos felháborodást kell büntetni. A jogos felháborodás pedig azért ennyire durva, mert ez a támadás volt a sokadik és évtizefek óta nem védik meg az embereket az erőszakos bűncselekményektől. Az anglikán ország miniszterelnöke meg a mecsetekért aggódik. Good luck! Kiirtja a saját népét, majd ha ezzel végzett, azok, akikért mindezt megtette, megeszik reggelire. Szó szerint. A világtörténelem legnagyibb genicídiumát látjuk, amelyet Európa őslakossága ellen követnek el.
Spiritmonger
2024. augusztus 06. 23:48
Nem ízlik a szólásszabadság a brit kormánynak. De az van, hogy így jártak, Musk ellen nincs esélyük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!