Nagy a baj, összeomlóban az egészségügy, már a hozzátartozóknak kell jégakkut behozniuk

2024. augusztus 15. 12:11

Ráadásul klíma sincs az intenzív osztályon. Ki nem találná, hol!

2024. augusztus 15. 12:11
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

„Miért nincsenek klimatizálva a németországi intenzív osztályok?” – kérdezi a Der Spiegel, megjegyezve, hogy az ország  „a világ harmadik legnagyobb gazdasága, a világ minden pontjára exportál gépeket, de a saját helyiségeit nem képes hűteni”.

A cikk szerint egyes klinikák személyzete kohászoknak szánt hűtőmellényben jár-kel, a betegek hozzátartozóit pedig arra kérik, hogy vigyenek be otthonról jégakkukat.

Egy 2022-es, de állítólag továbbra is aktuális felmérés szerint a német műtők túlnyomó része (egészen pontosan 89 százaléka) fel van szerelve légkondival, a sürgősségi osztályoknál ez az arány 63 százalék, míg a kórtermeknek csupán 38 százaléka klimatizált; szakértők szerint most bosszulja meg magát, hogy évtizedeken át elhanyagolták a zömében régi kórházépületek fejlesztését.

Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium által nemrégiben a kórházak számára kidolgozott hőségvédelmi ajánlásban klímaberendezésekről és klimatizálásról nem esik szó; 

a kánikula esetére javasolt megoldások között szerepelnek viszont a „hűsölőzónák”, a zsaluziák és a hővédő fóliák,

a megfelelő szellőztetés, továbbá a hőt termelő gépek esetleges kikapcsolása, amikor épp nincs rájuk szükség. A dokumentum külön megemlíti, hogy az épületek hőség által leginkább érintett részeiben dolgozó személyzet számára adott esetben hűtőmellényeket kell beszerezni; közép- és hosszú távon pedig ajánlja a homlokzatzöldítést, valamint mosdókagylók elhelyezését a kórtermekben.

A Spiegel emlékeztet arra, hogy az iskolák esetében az új épületeknél sem gondoskodnak aktív hűtésről, sőt: a megkérdezett tanárok és szakszervezeti vezetők elmondása szerint a hatalmas, modern üvegfelületeken háborítatlanul tűz be a nap, miközben az ablakokat gyakran egyáltalán nem, vagy csak résnyire lehet kinyitni. Ráadásul a Németországban elvileg létező „Hitzefrei”, azaz a kánikula esetén elrendelt hőségszünet, illetve rövidített órák intézménye sem igen működik már a gyakorlatban – a gyerekeket ugyanis nem lehet napközben egyszerűen hazaküldeni.

Egy megkérdezett baden-württembergi iskolaigazgató mindenesetre elmondta: náluk egyelőre nem a légkondi a prioritás,

mert először az ablakokat kellene kicserélni, hogy esőben végre ne folyjék be a víz a termekbe.

 

Összesen 447 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000072
2024. szeptember 11. 09:09
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­k­­e­l­d­­­ ­a­­ ­­­s­­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­u­­n­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
gekk
2024. augusztus 21. 13:42
Köszönjük szoponc orbit ismételt felszopását. Esetleg még vmi afrikai példát is hozhatna, hogy kussoljon a magyar, hiszen máshol sem jó. Relativizálni kell az itthoni helyzetet, amiért a komcsi kolostormalac vastagon felelős.
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 17. 00:05
Nem a kórházat kell hűteni, hanem olyan embereket importálni oda, akik bírják a hőséget. Néger meg arab előnyben.
mandarin-889
2024. augusztus 16. 22:54
Meg tudja valaki mondani, valójában kicsoda a Franceska Rivafinoli nevű szerző? Ami álnév?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!