Mindenkinek fájna az eddigi legkeményebb támadás Magyarország ellen – ez már a lengyelek szerint is túlzás

2024. augusztus 12. 08:46

Donald Tusk úgy véli, az Európai Unióból való kizárás előfutára lenne, ha Magyarországot eltávolítanák a schengeni övezetből. A lengyel miniszterelnök nem is ismeri a magyar vízumszabályozás részleteit, de így is jogsértést vizionál.

2024. augusztus 12. 08:46
Alexander De Croo - Ursula Von Der Leyen - Donald Tusk Meeting In Poland

Nyitókép: AFP/Andrzej Iwanczuk

Az Európai Parlament 67 képviselője írta alá azt az Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják meg Magyarország schengeni tagságát – írja a TVN24. A cikk megjegyzi, az Európai Bizottságtól azért követelik ezt a büntetést, mert a magyar kormány egyszerűsítette a munkavállalási vízumok kiadását orosz és fehérorosz állampolgárok számára.

A schengeni övezetből való kizárás valójában az Európai Unióból való kizárás előfutára. Ebben az ügyben nagyon óvatos lennék

– idézi a lengyelek beszámolója Donald Tuskot. A miniszterelnök úgy fogalmazott, jobban örülne, ha Magyarország „teljes szívvel" az EU tagja lenne, de arra is felhívta a figyelmet, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely vízumot biztosít az oroszoknak és a fehéroroszoknak.

Hozzátette, ettől függetlenül magyarázatot vár a magyar kormánytól a döntés miatt. Elárulta, a pontos szabályozást ugyan nem ismeri, de „első ránézésre" Magyarország megsértette az európai jog schengeni országok biztonságával kapcsolatos rendelkezéseit.

A magyar kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 12. 20:43
Pedig akár közénk is lövethettek volna, milyen rendesek
NokiNokedli
2024. augusztus 12. 16:20 Szerkesztve
A libbant, aljas hazaáruló szarzsák báb-Tuskó megint baromságokat beszél. Az EU-nak úgy kell Magyarország, mint egy falat kenyér. Amúgy a britek köszönik, jól elvannak az EU nélkül. Valójában viszont az EU-t történetes a Leyen-Tusk-USADS-féle álliberális vonal vágta haza. Ezeket kell kigyomlálni, és az EU ismét nagy lesz!
Bunyevac1964
2024. augusztus 12. 15:22
Azért azoknak az orszagoknak is lesz majd némi beleszólása a kizárásunkba, amelyek idetetlepítették a rengeteg gyárat. Merci, Audi, Hilti , német hadiipar stb Igaz hogy az északi áramlat felrobbantását is mosolyogva benyellték….
maxrockatansky
2024. augusztus 12. 12:30
Nem gondolom, hogy ezzel a rengeteg zaklatással, fenyegetéssel célt érhet az EU. Arról nem is beszélve, hogy Brüsszel jelenlegi modus operandi-ja milyen képet mutat a tagjelölteknek a jog, az alapító okirat és a törvények tiszteletéről. A törökök már nagyjából lemondtak a tagságról, Szerbia eddig sem nagyon igyekezett, Bosznia egy három részre tagolt diszfunkcionális kvázi föderáció, Albániát és Észak - Macedóniát a legutóbbi ukrán/moldáv felszopással sikerült vérig sérteni, stb. Tény, hogy Magyarország rövid távon megsínylene egy esetleges kilépést/kizárást (?!), hosszútávon viszont ez már egyáltalán nem biztos, amellett, hogy ez az EUnak sem lenne kényelmes helyzet sem rövid, sem pedig hosszú távon, amennyiben a jelenlegi narratívát folytatják. A világ nagyobb része nem tagja az EUnak, tehát van élet rajta kívül is. Az igazi szakértők meg majd idejekorán eldöntik, hogy melyik a jobb: egy bántalmazó kapcsolat vagy egy fájdalmas, de sok tekintetben felszabadító válás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!