Letartóztatták a Putyin-párti tüntetőket Nigériában

2024. augusztus 06. 18:24

Az afrikai országban egy hete zajlanak a tiltakozások, a demonstrálók egy része Putyin támogatására szólít fel.

2024. augusztus 06. 18:24
Protests in Nigeria over high cost of living and removal of fuel subsidies

Nyitókép: Tüntetés a nigériai Abujában, 2024. augusztus 01-én. (Adam Abu-bashal/Anadolu via AFP)
 

Körülbelül negyven embert tartóztattak le Nigéria északi részén, akik a magas megélhetési költségek és a szerintük rossz kormányzás miatti tiltakozás során Oroszország nemzeti zászlaját lengették. A nigériai hadsereg főnöke, Christopher Musa arra figyelmeztetett, hogy más ország zászlajának lobogtatása „hazaárulásnak minősül" írja a BBC két helyi tudósítója.

Az afrikai országban már hat napja zajlanak a tüntetések, ezekben legalább hét ember meghalt, és több mint hétszázat letartóztattak. A demonstrálók többek között azt skandálják, hogy „éhesek vagyunk", 

kisebb részük pedig Oroszország zászlaját emeli a magasba, és Vlagyimir Putyin támogatására szólít fel. 

A helyi média szerint többen Moszkvát kérik, hogy „mentse meg" őket. A letartózásokra pedig sokan úgy tekintenek, mint egy kísérletnek arra, hogy csírájában elfojtsák az oroszoknak nyújtandó bármilyen támogatást Nigériában, amely a világ egyik legnagyobb olajtermelője és ez idáig a nyugati hatalmak egyik legfontosabb régióbeli szövetségese. 

A tágabb értelemben vett nyugat-afrikai régió több országa – köztük a szomszédos Niger is – azonban a közelmúltbeli katonai puccsok után elfordult a Nyugattól, és egyre inkább Oroszország felé tekint. A Franciaország és az USA támogatta helyi polgári kormányok gyorsan veszítettek népszerűségükből, kritikusaik szerint azért, mert nem tudták kezelni a bizonytalanságot, a korrupciót és a gazdasági problémákat.

A nigériai elnököt, Bola Tinubu 2023 májusában iktatták be, miután győzött egy éles viták övezte választáson, a vele kapcsolatos elégedettségi index azonban hamar meredeken zuhanni kezdett; egyre többen őt és a politikáját okolják a megélhetési költségek meredek emelkedéséért. Már beiktatási beszédében eltörölte például az állami üzemanyag-támogatást, amely lépés az élelmiszerek és más alapvető árucikkek árára is kihatott.

Tinubu most türelemre intette a csalódott nigériaiakat, a tüntetések befejezésére szólított fel, valamint válságstábot hívott össze a biztonsági vezetőkkel. Ezt követően
Christopher Musa világos üzenetet küldött a tiltakozóknak:

„Nem fogadunk el senkit, aki bármilyen külföldi zászlót lobogtat Nigériában. Ez hazaárulásnak minősül, és úgy is fogjuk tekinteni és kezelni.”

Oroszország nigériai nagykövetsége elhatárolódott mindettől, mondván, a zászlók lengetése a tüntetők személyes döntése.

„Mint mindig, most is hangsúlyozzuk, hogy Oroszország nem avatkozik be külföldi államok belügyeibe, beleértve Nigériát is” – szögezték le. 

Hétfőn az északnyugati Kaduna és Zamfara államokban szintén tömegdemonstrációk voltak. Előbbiben 39 embert letartóztattak le, és közel negyven orosz és egy kínai zászlót is elkoboztak.

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2024. augusztus 06. 20:18
közéjük kell lövetni
véna
2024. augusztus 06. 19:54
Mali tegnap meg minden kapcsolatot megszakított Ukrajnával. Van még napi zseléfelszopás amire reagálni kéne?
Majdmegmondom
2024. augusztus 06. 19:24
„Nem fogadunk el senkit, aki bármilyen külföldi zászlót lobogtat Nigériában" Mert az amerikai aktivistáink nem veszik ezt jó néven...
Tasi János
2024. augusztus 06. 19:06
Mondjuk, ha onnan IS kiebrudalnák a vérszívó nyugati olajtrösztöket, azt megnézném...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!