Kivételesen jó hír érkezett Brüsszelből – Elon Musk örülhet

2024. augusztus 20. 17:22

A kínai gyártású Tesla elektromos autókra kivetett 20,8 százalékos vámot a jövőben 9 százalékra mérsékelnék, ami jelentős engedmény lenne.

2024. augusztus 20. 17:22
Netanyahu Joint Meeting 2024

Nyitókép: Tom Williams / Getty images

Elon Musk számára kedvező döntés van készülőben Brüsszelben. Az Európai Bizottság ugyanis kedden bejelentette, hogy javaslatot tesz a kínai gyártású Tesla elektromos autókra kivetett vám csökkentésére. A jelenlegi 20,8 százalékos vámot 9 százalékra mérsékelnék, ami jelentős engedmény lenne – írta meg a piacesprofit.hu.

 A döntés a tavaly októberben megindított, még folyamatban lévő szubvencióellenes vizsgálat eredményeként született meg. A bizottság július elején ideiglenes jelleggel 37,6 százalékig terjedő kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából érkező, akkumulátorról üzemelő elektromos járművek importjára. Emellett hangsúlyozták, hogy a vizsgálat során három kínai gyártóra egyedi vámokat állapítottak meg.

Az átlagosan 20,8 százalékos vám azokra a kínai cégekre vonatkozott, amelyek együttműködtek az uniós vizsgálatban. Az intézkedés célja a kínai állami támogatással gyártott, olcsónak tartott elektromos járművek dömpingjének megakadályozása az EU-ban. Az ideiglenes vámok legfeljebb négy hónapig maradnak érvényben, ez idő alatt – tehát október elejéig – az uniós tagállamoknak szavazással kell majd dönteniük a végleges vámokról. 

Ha megállapodás születik, a vámokat öt évre véglegesítik.

A bizottság keddi közleményében azt is hangsúlyozta, hogy az EU folytatja a tárgyalásokat a kínai hatóságokkal, és nyitott egy olyan megoldásra, amely elkerülhetővé tenné a kiegyenlítő vámokat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2024. augusztus 20. 21:42
Mit kértek? Hát a Falcon 9.-t))))))))))))))
Ninini
2024. augusztus 20. 18:57
Cserébe mit kértek? Cenzúrát?
llnnhegyi
2024. augusztus 20. 18:42
Lendvai Ildikó néni elájult a hír hallatán.
Tasi János
2024. augusztus 20. 17:32
Akkor ez mostantól nem szabadversenyes kapitalizmus? Csak azért, mert amíg nyugat felé lejtett a pálya, addig ez volt az uralkodó eszme, amit nem űberelt semmi más, csak talán az az alapértelmezett versenyelőny, amit a kazár bankárklán a holokausztra alapított....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!