Írország fellép a tech óriások „gyűlöletbeszéde” ellen

2024. augusztus 15. 17:24

„A közösségi médiavállalatoknak felelősséget kell vállalniuk azért, ami a platformjukon található” – mondta James Lawless TD államtitkár.

2024. augusztus 15. 17:24

Nyitókép: Lionel BONAVENTURE / AFP

A világ tíz legnagyobb közösségi médiavállalata közül többnek is van jelentős irodája Dublinban, köztük a Metának, az X-nek és a TikTok-nak is – írja az Euronews.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ír kormány az online gyűlöletbeszéd és az ártalmas tartalmak ellen lép fel a büntetőjogi törvényjavaslat (erőszakra vagy gyűlöletre való felbujtás és gyűlölet-bűncselekmények) részeként, amely az 1989-es, a gyűlöletre való felbujtás tilalmáról szóló törvényt kívánja aktualizálni.

A javasolt jogszabály értelmében a közösségi médiavállalatok vezetőit személyesen fogják felelősségre vonni a gyűlöletkeltő és ellenséges tartalmak digitális platformjaikról való eltávolításának késedelméért. A kódex várhatóan az elkövetkező hónapokban válik törvényerőre, és a jogsértések miatt a vállalatok több millió eurós bírságra számíthatnak.

A közösségi médiavállalatoknak felelősséget kell vállalniuk azért, ami a platformjukon található”

 – mondta James Lawless TD, éghajlatért és kommunikációért felelős államtitkár.

„Végső soron ők a házigazdák, akik profitot termelnek abból, hogy ezt a tartalmat online elérhetővé teszik, ezért valamilyen kötelezettséget kell rájuk róni, hogy figyeljék, ellenőrizzék és kezeljék a tárhelyet” – tette hozzá.

 

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. augusztus 16. 04:53
Alakul a libsijakobinus diktatúra! Bárki "hibázik", azonnali halál! Kitiltás a közösségi (magányossági) médiából, és kirúgás a munkahelyéről. Bónusz: az Amazon automatikusan kiszállít két méter kötelet...
A ráció prófétája
2024. augusztus 15. 19:32
Üzenet Musknak: Szívesen várjuk az X irodáját Budapesten, ha Dublinban fogy a levegő.
A ráció prófétája
2024. augusztus 15. 19:31
Írek: „Ez gyűlöletbeszéd volt.” Musk: „Mitől volt az?” Írek: „Attól, hogy én gyűlöltem.”
Vata Aripeit
2024. augusztus 15. 18:15 Szerkesztve
Azt pedig, hogy mi a "gyűlöletbeszéd" mi , a "négylábjókétlábrossz" bizottság fogjuk meghatározni. A bizottság naponta 2x fog ülésezni, és mivel jogállami, független bizottság vagyunk akár a délutáni ülésen megváltoztathatjuk a délelötti ülés határozatait. Mindenkinek lesz 8 órája úgy ugrani, ahogy mi toppantunk. Boldogság, béke, szeretet tezsvéreim...ez a jelszavunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!