Így talált egymásra Elon Musk és Donald Trump

2024. augusztus 12. 18:42

Hétfőn este az X-en lesz látható: leül egymással beszélgetni a két amerikai ikon, hogy megvitassák a világ dolgait. Musk megtolhatja Trump elnökválasztási kampányát.

2024. augusztus 12. 18:42
Maráczi Tamás

Nyitókép: Donald Trump és Elon Musk portréja az AFP kollázsában  /  fotó: Jim WATSON, Odd ANDERSEN / AFP

Sokan várják a nagy durranást: Donald Trump lesz Elon Musk vendége egy beszélgetésre, amelynek sugárzását sejtelmesen csak hétfő estére várnak Musk X-oldalán. A BBC az alkalomból felidézte a két véleményformáló rövid, de zajos kapcsolatát, annak változó előjelű szakaszait.

Mint írják, ez a viszony „nem volt szerelem első látásra", sőt, eleinte kifejezetten nem kedvelték egymást.

2022 júliusában azt írta Musk Trumpról, hogy „nem utálja ezt az embert”, de 

szerinte ideje lenne már, ha Trump fogná a kalapját, és lelépne az amerikai közéletből. 

A volt elnök erre egy rövid, kissé trágár odaköpéssel felelt, egyszerűen lehazugozta a Tesla és a Space X alapítóját, amiért szerinte átverte azzal kapcsolatban, hogy kire voksolt a 2020-as elnökválasztáson.

Ezt követően egy alaszkai nagygyűlésen Trumo leszögezte, „Elon nem fogja megvenni a Twittert", de néhány hónappal később mégis övé lett a vállalkozás, ráadásul jelezte: Trump helyett Ron DeSantist támogatja, és a floridai kormányzó elnökválasztási kampányát jelzésértékűen éppen a Twitter-en indította el.

Az elmúlt néhány hónapban azonban 

Musk és Trump kapcsolata normalizálódott, sőt, mintha egymásra találtak volna. 

A brit közszolgálati csatorna szerint a hétfő estére várható élő beszélgetés várhatóan egy joviális kvaterka lesz, amely mindkét fél reményei szerint nagy nézettséget, és egyúttal nagy érdeklődést generál irányukba. 

Elon Musk, aki 2002-ben lett amerikai állampolgár, saját bevallása szerint a demokraták szavazója volt, az elmúlt években azonban fokozatosan Joe Biden kritikusa lett, olyannyira, hogy 2021-ben nem hívták meg a Fehér Házba az elektromos járműgyártók csúcstalálkozójára, illetve vállalatai számos szövetségi vizsgálatot kaptak a nyakukba.

Musk 2023 novemberében már azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy 

nem szavaz többé Bidenre, de azt nem mondta ki, hogy leszavazna-e Trumpra.

Figyelemre méltó esemény volt azonban az, hogy amint átvette tulajdonosként a Twittert, Trump fiókját feloldotta a korlátozás alól. Emellett Trump kampánytémáit ő is alapvető fontosságúaknak érzi: a kormányzati cenzúra, az illegális bevándorlás és a woke számára is elsőrendű problémák. Elemzők felhívják a figyelmet, hogy ez nem mindig volt így, 2018 előtt neoliberális tartalmakat, pride-zászlót, carpe diem-jellegű üzeneteket posztolgatott, ma már szinte visszatérő jelleggel kemény konteókat is. 

A BBC megállapítja, hogy 

Musk jó viszonyba került Trump belső körével is, például a PayPal-alapító Peter Thiellel, 

azzal a befolyásos republikánus mecénással, aki például a jelenlegi alelnökjelölt JD Vance-t korábban saját cégénél, a Mithril Capital Managementnél alkalmazta, majd 10 millió dolláros adománnyal támogatta annak ohiói szenátori kampányát.

A folyamat vége: Musk márciusban személyesen találkozott Trumppal annak floridai villájában. Néhány hónappal később egy "anti-Biden" partit rendezett, ahol információk szerint olyan bennfentesek voltak, mint Thiel vagy Rupert Murdoch, nemrég társalapítója lett egy, a Trump-kampány segítő politikai akciócsoportnak, az America PAC-nak, 

a Trump elleni merényletet követően pedig már nyilvánosan is bejelentette, hogy őt támogatja az elnökválasztási kampányban. 

A BBC értékelése szerint Musk megjelenése Trump oldalán sokat hozhat a republikánusok konyhájára: olyan fiatalokat is megszólíthat, akiket a volt elnök eddig nem tudott elérni politikájával. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Same
2024. augusztus 13. 06:20
Trump 2024 Musk 2028
ÁrPi
2024. augusztus 13. 06:13
A BBC megállapítja, hogy Musk jó viszonyba került Trump belső körével is, például a PayPal-alapító Peter Thiellel, Nahát miket tud a bbc! 8-D 1999-ben történt hogy Musk "x.com" -ja és Thiel "Confinity"-je egyesült , és a kettőből lett a Paypal. (Negyed évszázada.) 2021-ben elemzi Musk és Thiel viszonyrendszerét a biznisz inszájder egy könyv ismertetővel: www.businessinsider.com/peter-thiel-elon-musk-relationship-contrarian-book-max-chafkin-2021-9 Ez a két mágnás (Musk és Thiel) tehát a Trump nevű mágnás körében politizálnak.
figyelő4322
2024. augusztus 12. 22:01 Szerkesztve
Novicsok-5 ~ google-2 2024. augusztus 12. 20:44 "Az egyik elherdálta apuci vagyonát, a másik meg kigyulladó kocsikat gyárt. Amerikai virtus." Hát, az 'amerikai virtus' megjegyzéssel nem fogok vitába szállni, persze nekem a mai kormányzó elit virtusa nem tetszik. Hogy Trump elherdálta volna az apja vagyonát? Ekkora marhaságot meg honnan szedtél össze? Az id. Trump kb. 50, talán 60 millió dolcsit hagyott hátra. Ezt a Donald az évek elmultával legalább megSZÁZszorozta! A Forbes (egy elég komoly üzleti kiadvány) szerint kb. 7.5 MILLIÁRD dolcsi jelenleg a vagyona. És ez csak a Donald vagyona, ebbe a család többi tagjának a pénze nincs beleszámítva. Szóval... Mielőtt hüleséget írsz, talán illene tájékozódni...
luxusbatar2
2024. augusztus 12. 21:08 Szerkesztve
Trump ugyanazon a bohóckodós szinten mozog mint a Szél Bernadett annak idején. Akarom mondani milyen szuper ember ez a Trump: www.youtube.com/shorts/FxYLwvx52U4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!