Hibás kábel okozta a Görögországban pusztító erdőtüzet

2024. augusztus 16. 18:20

A hirtelen jött tűz akkora területet égetett fel, mint Párizs.

2024. augusztus 16. 18:20
Wildfires continue to ravage Greece on the fourteenth day

Nyitókép: Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Egy áramkábelt tartanak felelősnek a tízezer hektárt felperzselő görög erdőtűzért, amely egy nő halálát is okozta Athén közelében. A nyomozók szerint a tűz augusztus 11-én keletkezett Varnavas városában, mintegy 35 kilométerre a fővárostól – írta meg a Reuters.

A lángok körülbelül tízezer hektárt pusztítottak el.

A tűzoltók szerint a katasztrófa oka egy hibás áramkábel lehetett. Egy 76 éves helyi lakos, aki a nyomozás során tett vallomást, elmondta, hogy a háza előtt álló villanyoszlop egyik kábelét egy vállfával rögzítették, és szerinte ez vezethetett a hatalmas tűzvészhez, amely akkora területet égetett fel, mint Párizs.

Wildfires continue to ravage Greece on the fourteenth day
Forrás: Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Bár a hatóságok még nem zárták ki a gyújtogatás lehetőségét sem, egy a lapnak nyilatkozó tűzoltó arról számolt be, hogy a lángok elsőként az említett villanyoszlop környékén csaptak fel. A görög energiaszolgáltató, a HEDNO szerint nem történt hiba az áramellátásban, a rendszereik még rövidzárlatot sem észleltek. A helyi média azonban robbanásokról számolt be, amelyeket a tűz kitörése előtt hallottak.

Görögországban az erdőtüzek gyakoriak, 2023-ban mintegy nyolcezer esetet jelentettek be. A globális felmelegedés tovább súlyosbítja a helyzetet ebben a már amúgy is forró országban, azonban ilyen mértékű pusztítást még soha nem tapasztaltak a főváros közelében.

***

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 17. 08:33
A tegnap esti nemzetközi TV-hiradókban azt is elárulták, hogy ugyanez a térség 6 (hat) évvel ezelőtt is leégett, akkor kb. száz halottja lett (!). Nem igaz, h. ebből a tragédiából nem tudtak a görögök tanulni és ha valóban hibás kábel okozta volna, akkor nem tudták volna kicserélni. Mivel több helyen lángolt fel az aljnövényzet... nem zárja ki az egyik megkérdezett idős helyi lakos, akinek leégett fél háza, hogy gyújtogatásról van szó...
szintetikus
2024. augusztus 16. 19:25
Hát igen, ott is láthatták a szotyolás által alkalmazott példát, hogy nem költenek karbantartásra, hanem azt a pénzt is inkább 600 milliárdos iroda vásárlásra fordítják a vejkónak. Így minden jelenlegi szolgáltató eszközeinek az állapota rohad és ez lesz belőle. Sajnos a szotyolás és a hívei nem a fejlődésért vannak.
salátás
2024. augusztus 16. 19:20
gusztustalan igénytelenül lógnak a légkábeleik, alig akartam elhinni amit látok... néhol 5méteren volt , néhol alig 2méteren...úgyhogy én simán elhiszem
auditorium
2024. augusztus 16. 18:35
Borzalmas látvány az Athén közelében fekvő mediterrán növényzet, fenyők lángolása, a házak pusztulása. A fenti cikk szerint egy hibás kábel okozhatta a tüzet, a ma reggeli külföldi TV-hiradókban azt is hallottuk, hogy több helyen lángolt fel egyszerre a növényzet. Márpedig ilyesmi gyújtogatásnál szokott előfordulni, ami gyakori főleg Dél-Európában és Kaliforniában, ha pl. Természetvédelmi területről van szó, ahova nem lehet épitkezni ... Az emberiség nem érdemli meg azt a gyönyörű Földet, melyet a Teremtőtől kapott ajándékba és sikerül tönkretenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!