Ha az AfD-re szavaztok, nem lesz chipgyár! Riogatják Türingiát és Szászországot a német vállalatok

2024. augusztus 21. 12:00

Szállnak síkra a nyitottság és az árnyalt gondolkodás mellett: „Made in Germany – Made by sokszínűség”.

2024. augusztus 21. 12:00
WEIDEL, Alice
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

„Made in Germany – Made by sokszínűség” címmel kampányt indított negyven német vállalat a türingiai és a szászországi tartományi választások közeledtével, hogy igazi németes kifejezéssel élve „felmutassák a zászlót” és

„érzékenyítsék” a választópolgárokat a kirajzolódó veszélyes tendencia láttán, értve ez alatt az AfD 30 százalék körüli várható eredményét és egyben első helyezését.

A szeptember 1-jei választások előtt meglehetősen az utolsó pillanatban összeállt tömörülést családi vállalkozások alkotják, köztük az Oetker, a Miele, a Stihl, a Hansa-Flex, valamint a jövőbeni Tesla-vásárlásról való lemondásával  már az amerikai elnökválasztás kérdésében is szigorúan állást foglaló Rossmann. A kampány kezdeményezője szerint egyszerre forog veszélyben a demokrácia és Németország mint termelési hely jövője – különös tekintettel a Drezdában és Magdeburgban tervezett chipgyárakra, 

ahová esetleg nem fognak munkavállalókat találni, ha a választópolgárok „könnyelműen” protestszavazatot adnak le.

A konyhai robotgépeket gyártó Vorwerk képviselője kifejtette: aggasztó mértékűre nőtt az idegenellenesség, és ma már olyanokat mondanak ki hangosan az országban, amiket néhány éve még elképzelni sem lehetett. Eközben azonban a világ minden tájáról embereket kell hozni Németországba, mert „ha nincs sokszínűség, akkor hiányozni fognak a különféle hatások és ötletek, és az azokból következő új technikák és új termékek”. Az üzletember szerint az emberek azt a politikust követik, aki egyszerű megoldásokat kínál nekik, ilyen megoldások azonban a mai világban nem léteznek; ezért a cégek most hirdetések és közösségimédia-posztok segítségével szeretnék (munkavállalóikkal együtt) a párbeszéd kultúráját megteremteni, ahol az ember meghallgat másokat és átgondolja a hallottakat, mielőtt bármit is reagálna rá.

A Die Welt újságírója rákérdezett, hogy részben nem az aktuális német kormány hibája-e a jobbratolódás,

a cégvezető azonban efféle „napi politikai kérdésekben és pártpolitikai témákban” nem kívánt állást foglalni.

A mostani kezdeményezés egyébként a 2019-es európai parlamenti választások előtt létrehozott, azonos nevű kampány újjáélesztése akar lenni; abban akkor még ötven cég vett részt, a most távolmaradóknak állítólag épp „más témáik és gondjaik vannak”. Ha a részt vevő vállalatok listáit összevetjük, úgy tűnik, többek között a Vaillant, a Deichmann, a Henkel és a Jägermeister nem adta nevét a mostani akcióhoz.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. augusztus 21. 16:36
Francesca milyen alapon kritizálja a német vállalatokat azért, mert érvényesítik a vállalati érdekeiket? Miért nem arról írsz Franci, hogy Magyarországon a református és többgyermekes Tarr Zolit azért rúgta ki az állami munkáltatója egyetlen nap alatt, vasárnap (!), mert vállalta a véleményét és felszólalt az április 6-i Magyar Péter által szervezett rendezvényen. Errôl kéne írnid Francesca. Ha már. Nem Thüringiáról.
pirip8csfalva
2024. augusztus 21. 16:14 Szerkesztve
"Eközben azonban a világ minden tájáról embereket kell hozni Németországba, mert „ha nincs sokszínűség, akkor hiányozni fognak a különféle hatások és ötletek, és az azokból következő új technikák és új termékek” Mondja már meg ez a debil,amióta migránsok lepték el az Országát,hány agysebész,mérnök és mittudom én mi járult ahhoz,hogy új termékeket, technikákat,új innovációs felfedezéseket köszönhetnének ezeknek??Nyilván egyet sem tudna mutatni,ezek nem dolgozni mennek oda,hanem ingyen élni, ezt mindenki tudja..Integrálni sem tudják őket,a nyelvet sem képesek megtanulni, gettókat ,no-go zónakat hoztak létre, na ez lenne az a hasznos tömeg?Max a fehér kelet-európai bevándorlók dolgoznak,de nem ez a sok retkes,nigger muszlim..Majd megtudod te szemétláda,ha a népnek elege lesz és felkell egy polgárháborúra...Ezt nem lehet a végtelenségig tűrni..
Pityu58
2024. augusztus 21. 16:04
Ha nem az AFD-re szavaznak, semmilyen gyáruk nem lesz.
JoeJoiner57
2024. augusztus 21. 15:58
"A Die Welt újságírója rákérdezett, hogy részben nem az aktuális német kormány hibája-e a jobbratolódás" A mai hivatalos német (= marxista) nyilvánosságban folyton a jobbratolódásról ("Rechtsruck") pánikolnak, holott ez inkább balrólmenekülés ("Linksflucht"). Az AfD programmja és a CDU 20 évvel ezelötti programmja kb. egyformán konzervatív, azaz jobboldali. Csakhogy a CDU idöközben (ld. Angela Merkel) teljesen áthúzott balra, amit a szavazóik egyre nagyobb része nem hajlandó követni. Ezek tehát a balra lecsúszott párttól elmenekülnek, vissza középre, ami a mai értelmezés szerint már extrém jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!