Fontos döntést kell meghoznia a lengyeleknek, Magyarországra is jókora hatással lehetnek

2024. augusztus 23. 17:44

Az EP-választáson Tuskék megerősödve jöttek ki a voksolásból. A Jog és Igazságosság újabb esélyt kap, hogy revansot vegyen legyőzőin.

2024. augusztus 23. 17:44

Nyitóképen: Andrzej Duda elnök és Donald Tusk kormányfő (fotó: AFP / Brendan Smialowski)

 

Másfél év alatt a harmadik nagy választásra is sor kerül Lengyelországban, ahol a tavalyi parlamenti választáson a Jog és Igazságosság veresége után a Donald Tusk-féle Polgári Platform és szövetségesei alakítottak kormányt. Az EP-választás megmérettetésén a Jog és Igazságosságnak nem sikerült revansot vennie a legyőzőin, Tuskék megerősödve jöttek ki a voksolásból.

Újabb nagy mérkőzés jön a lengyeleknél

Idén ősszel kezdődik az újabb nagy mérkőzés: az elnökválasztási kampány. Lengyelországban a nép választja a köztársasági elnököt, és a következő elnökválasztást 2025 májusáig kell megtartani. A kétfordulós választáson a második fordulóra a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább. Ez a kétosztatú politikai térnek kedvez – és Tuskék és Kaczynskiék tábora erre fog készülni a következő hónapokban.

A jelenlegi elnök, a Kaczynski-szövetséges Andrzej Duda már második ciklusát tölti a hatalomban, ő már nem indulhat el harmadszor is az elnökségért. Ezért a konzervatívoknak mindenképp új jelöltet kell állítaniuk.

A Politico beszámol arról: Duda elnök az elmúlt hónapokban sok akadályt gördített a Tusk-kormány törekvései elé, ezért is fontos mindkét tábor számára a pozíció megszerzése.

Donald Tusk miniszterelnök a maga részéről már jelezte, hogy nem kíván elnökké avanzsálni:

„A következő évek nagyon sűrűek lesznek. Alkalmasnak és megfelelőnek érzem azt a posztot, ahol vagyok.”

Még nem tudni, a két nagy erő kiket indít államfőjelöltnek. Tuskék oldalán komoly esélyes Rafal Trzaskowski varsói polgármester, aki eltávolíttatta a kereszteket a varsói városi hivatalokból. 2020-ban is ő volt az elnökjelölt, akkor viszont Duda elnök kis különbséggel legyőzte őt.

A konzervatívok táborában biztosra vehető, hogy a 75 éves Jaroslaw Kaczynski nem fog indulni elnöknek, neki továbbra is megfelel a háttérből irányítani a jobboldalt.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a korábbi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lesz a jelöltjük – aki ugyanakkor kicsit kíválólálló a Jog és Igazságosság belső körei számára. Kaczysnki arról beszélt: olyan jelöltet fognak választani, „akinek valódi esélye van a győzelemre”.

A Tusk-féle kormánykoalíciót egyébként jelenleg a választók 54 százaléka támogatja, míg a Jog és Igazságosságnak és a másik jobboldali ellenzéki pártnak, a Konföderációnak 44 százalékos a támogatottsága.

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2024. augusztus 23. 22:51
Az előző lengyel rezsim ott baszta el, hogy szakított velünk, aztán megpróbált visszatérni, de az már nem ugyanaz. Egy új, józan lengyel jobboldali csapatra van szükség, pragmatikusra, akik nem pofáznak hülyrségeket bele a médiatérbe, akiket komolyan lehet venni.
catalina11
2024. augusztus 23. 22:15
(Az ilyen sorozatos javításra "érett" nyelvtani hibával az egész újságírói szakmáról állítanak ki rossz bizonyítványt. Mert bár ilyen tapasztalatom nincs, nem hinném, hogy a "túloldalon" vagy a bulvárban jobb volna a helyzet.) rasdi, ez lenne a kisebb baj a "szakmával" kapcsolatban...
Theorba
2024. augusztus 23. 19:57
“Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is - amikor a gyermek biztosan meghal, vagy súlyos fejlődési rendellenessége van, - szüléssel végződjenek(!), HOGY A GYEREKET MEG LEHESSENK KERESZTELNI, el lehessen temetni, és neve is legyen.” Jaroslav Kaczyński (Guardian) Járulékos nyereségként tehát az egyéb vallásuakat is meg fogják keresztelni. És ez az elmebeteg vezet egy közösséget.
fintaj-2
2024. augusztus 23. 19:33
Skywalker_bp 2024. augusztus 23. 18:46 Vagy Te vagy személyedben a Tosza párt Selyemmajma maga, vagy a klónja, ugyanazokat a paneleket nyomod. Aki a propaganda erejét teszi meg a hatalomba jutás, annak megtartásának eszközévé, az végletesen, gondolkodás nélküli lényeknek gondolja és úgy is fog bánni az emberekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!